• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: SVT

Polisstudenters uppgifter lämnades ut

Uppdaterad
Publicerad

Flera polisstudenter på Malmö universitet kopplade ihop trakasserier och hot med att handlingar med deras namn och adresser lämnats ut, skriver Kvällsposten. Det har senare framkommit att det var en journalist som begärt ut uppgifterna.

I mars förra året begärde en person som påstod sig vara journalist ut listor på polisstudenterna i Malmö med namn, adress och personnummer.

Men det var först i fredags som studenterna fick information om att uppgifterna lämnats ut.

– Vi är många som är oerhört upprörda. Varför lämnades de här uppgifterna ut? Och varför fick vi inget veta, säger en blivande polis till Kvällsposten.

Föreståndaren Caroline Mellgren menar att bedömningen som gjordes var att handlingarna var allmänna och därför kunde lämnas ut.

Hot och trakasserier

Flera studenter kopplade ihop utlämnandet som en orsak till att de utsatts för hot och trakasserier. Bland annat har det handlat om klotter och en person som fått urin genom brevlådan.

Universitetet ser allvarligt på händelserna och har lyft frågan om att lämna ut studenters personuppgifter till Polismyndigheten.

Polisanställdas personuppgifter är rutinmässigt sekretessbelagda av säkerhetsskäl. Men för studenter råder i grundläget offentlighet, precis som för alla allmänna handlingar vid svenska myndigheter, skriver Sydsvenskan.

I efterhand visade det sig att det var Expressens reporter som begärt ut uppgifterna och att polisstudenternas koppling till utlämnandet av handlingarna och de incidenter de utsatts för var felaktig, det skriver Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer