Marika Bjerstedt Hansen (S), kommunstyrelsens ordförande och Lars Johnsson (M) ordförande i kommunstyrelsen i Hässleholm. Foto: Tomas Lovén / SVT

Så ska nordöstra Skåne lösa polisbristen

Publicerad

Polisbristen i nordöstra Skåne fick lokala politiker att kräva ett möte med den regionala polisledningen. På tisdagen hölls mötet som fokuserade på ett bättre samarbete mellan polis och politiker.
– Vi är rörande överens om att det krävs en tätare dialog, säger Lars Johnsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Hässleholm.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om den bristande polisnärvaron i nordöstskåne. Under tisdagsförmiddagen hölls ett möte mellan polisledningen och politiker i Hässleholm, Osby och Östra Göinge. Mötets fokus låg på ett förbättrat samarbete mellan politikerna och polisen.

– Vi vill veta exakt hur hög eller låg polisnärvaro det är. Jag vill kunna ge mina kommuninvånare korrekt information, säger Marika Bjerstedt Hansen (S), kommunstyrelsens ordförande i Osby kommun.

Genom att träffas några gånger varje år och återkoppla till varandra ska dialogen mellan kommunpolitikerna och polisen kunna förbättras.

– Vi har örat mot marken och vet vad människorna i kommunerna pratar om och vill, vi ska förmedla det vidare till polisen som har lovat att vara lyhörda, säger Lars Johnsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Hässleholm.

Utökat område

På mötet togs det även upp att Osby efter sommaren ska ingå i polisområdet tillsammans med Hässleholm och Östra Göinge.

– Det var lite otydlig information om det innan. Nu har vi fått mer information, säger Marika Bjerstedt Hansen.

I samband med att området utökas ska det tillkomma fler poliser.

– Vi är rörande överens om att det behövs fler poliser, men just nu har vi de poliser vi har, säger Lars Johnsson.

Är du nöjd över det ni kom fram till på mötet?

– Nöjd är jag när jag ser att det är fler poliser på gatan, säger Lars Johnsson.

Närvarande på tisdagens möte var:

Visa

Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, Marika Bjerstedt Hansen (S), kommunstyrelsens ordförande i Osby kommun, Patrik Åberg (M) kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge kommun, Anders Nählstedt, säkerhetschef i Hässleholm, Carina Persson, regionpolischef i polisregion syd, Hans Kjaersgaard, polisområdeschef i sydvästra Götaland och Pär Cederholm, lokapolisområdeschef i Hässleholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer