• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilverkstad i Sörby. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Mikael Nilsson

Bombdåd vid SD-politikers hem

Uppdaterad
Publicerad

En sprängladdning detonerade vid 17-tiden på tisdagen utanför bostaden tillhörande en sverigedemokratisk politiker i Skåne.

Delar av ytterdörren ska ha flugit in i lägenheten och orsakat en viss materiell skada då explosionen skedde.

– När den detonerade flög insidan av dörren in i bostaden och satte sig i väggen fyra meter från dörren, säger Michael Carlzon, vakthavande befäl på Malmöpolisen, till sydsvenskan.se.

Tre personer befann sig i lägenheten. De chockades, men fick inga fysiska skador.

– Just nu klassas brottet som allmänfarlig ödeläggelse. Det brukar vara det eller grov misshandel när det handlar om sprängdåd, men det kan ändras, säger Magnus Lefebre, vakthavande befäl på polisen.

Brottsrubriceringen ändrades senare till att också omfatta försök till grov misshandel.

Fanns det någon känd hotbild mot familjen?

– Inte vad vi känner till. Mannen i familjen representerar Sverigedemokraterna, men vi har inget motiv eller någon misstänkt. 

Politikern är en av dem som skrivit grova kommentarer på hatsajter på nätet, vilket Expressen nyligen avslöjade.

Han skrev bland annat att ”muslimska kvinnor är avelskossor” och att han vill att etniska svenskar beväpnar sig.

Hur kommer ni att gå vidare med det här?

– Vi har haft tekniker på plats och nu får den tekniska undersökningen visa vad man använt för material. Vi har också knackat dörr bland grannar för att få fram vittnesuppgifter. Vi fortsätter vårt utredningsarbete, säger Magnus Lefebre.

Mannen och hans familj blev skärrade av händelsen, och har förts i säkerhet av polisen, uppger Expressen.

Söder kopplar till Expressens avslöjanden

– Det är lätt att tro att det här är en konsekvens av Expressens kampanj där man hängde ut en handfull företrädare för Sverigedemokraterna, säger SD:s partisekreterare Björn Söder till SVT.

Söder påpekar dock att han inte vill förringa vad personerna skrivit på internet.

– Den här politikern har bland annat skrivit att svenskarmna behöver beväpna sig för att ta tillbaka sitt land. I vilken mån bidrar det till en hårdare stämning i samhället?

– Visst. Skriver man på det här viset så piskar det ju upp en stämning, och vi har ju sett också hur det politiska våldet har eskalerat i samhället den senaste tiden. 

Björn Söder är orolig för vad det kan få för följder i valrörelsen och menar att det här våldet från båda sidor är något som kraftigt måste fördömas.

– Vi kommer att ta initiativ till en debatt i riksdagen om detta och samla partiledarna om den här frågan och diskutera hur vi nu ska göra inför valåret.

Mikael Eskilandersson, ordförande i Sverigedemokraterna Syd, säger att det finns de som inte vågar ställa upp som politiker på grund av hotbilden mot SD.

– Vi har ett stort säkerhetsarbete, och säkerhetsansvariga i Region Skåne. Men allt går inte att skydda sig mot. Men det är det enda vi ser att vi kan göra, sedan får vi hoppas att polisen gör sitt också, säger Mikael Eskilandersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer