Karin Olsson-Lindström uppskattar inte socialdemokraternas påskhälsning i Ystad Visa alla (4)
Visa alla (4)

Politiskt kackel om påskhälsning

Publicerad

Socialdemokraternas påskhälsning till Ystadsborna uppskattas inte av den styrande femklövern.

Så här inför påsk har socialdemokraterna Ystad delat ut påskkort i brevlådorna. På kortet häcklas de politiska motståndarna. Avbildade som nykläckta kycklingar. Rolig satir tycker socialdemokraterna. Ett lågvattenmärke tycker dom utpekade.

– Vi kom på att vi kanske skulle göra något annorlunda med påskanknytning och lite satir, säger Kent Mårtensson (S), oppositionsråd i Ystad.

Fyra politiker avbildas som kycklingar. I pratbubblor rimmar de om händelser i lokalpolitiken. Så här säger socialnämndens ordförande på påskkortet:

”Pensionärerna vill ha subventionerad äggakaka. Höjda avgifter är mitt motto, kan dom inte betala får dom spela på lotto.”

Men Karin Olsson-Lindström (FP) uppskattar inte att hon tillskrivs åsikten att fattigpensionärer får köpa lotter om de inte har råd med maten.

– Det är en ton och ett sätt att tala med varandra som jag inte alls ställer upp på, säger hon.

Vad tror du det kan få för konsekvenser?

– Ja, vad ska ystadborna tro? Vad ska de tänka om hur det påverkar demokratin och vad det innebär för samverkan i politiken, säger Karin Olsson-Lindström (FP)

Miljöpartisten Niklas Ljungström får sig också en känga på påskkortet.

”Jag borde tycka om både människor och miljö men det viktigaste är att få simma i majoritetens sjö.”

Du anklagas för att ha svikit dina ideal och för att bara vilja få del av makten. Vad säger du om det?

– Jag har ingen egentlig kommentar, men det stämmer inte. Negativ kampanj brukar ju inte heller fungera i Sverige, så jag förstår faktiskt inte vad de håller på med,  säger Niklas Ljungström (MP).

Även Kristina Bendz (M) och Tommy Andersson (M) i kommunstyrelsen häcklas på samma påskkort, men trots att vi berättar för socialdemokraterna om kritiken, så ångrar de ingenting.

– Nej, det handlar ju inte om personangrepp, det handlar om politiken, säger Ken Mårtensson (S)

Rolig satir eller plumpa påhopp? Åsikterna går alltså isär och fågan är vad man ska tåla som politiker.

– Jag är van vid vad man kan och ska tåla. Jag vet var gränsen går, men detta är att stiga över den. Jag ska inte behöva bli avbildad på ett rött kort som delas ut i brevlådorna och vara en kyckling, säger Karin Olsson-Lindström (FP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer