Sjuksköterskorna Katarzyna Lamorska och Tatiana Jarosz har nyligen börjat jobba på Ystad lasarett efter en tids svenskastudier. Foto: Adam Bergsten/SVT

Polska sjuksköterskor ska lösa personalkrisen

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan anställdes sju sjuksköterskor från Polen till lasarettet i Ystad för att underlätta bristen på personal till sjukhuset. Efter en tid av undersköterskeuppgifter och språkförbistringar börjar nu de första polska sjuksköterskorna att arbeta ute på avdelningarna.

Lasarettet i Ystad har under lång tid haft stora problem med överbeläggningar och underbemanning. Sjukhuset har inte kunnat tillsätta alla de tjänster som lämnats tomma efter att sjuksköterskor har sagt upp sig. Som ett sätt att komma tillrätta med problemet valde lasarettet i Ystad att i maj 2016 anställa sju polska sjuksköterskor.

Innan de polska sjuksköterskorna flyttade till Ystad fick de först gå en kurs i svenska i Polen. Tanken var att språkträningen skulle fortsätta i Ystad och att de polska sjuksköterskorna skulle vara färdiga att jobba självständigt i december 2016.

#Sverigevården

TV: Se hela inslaget om Ystad lasarett här

Men språkkraven för den som vill jobba som sjuksköterska i Sverige gjorde att det polska sjuksköterskorna först nu successivt har börjat jobba självständigt på sjukhuset. Under tiden fram till att de fått sin svenska sjuksköterskellegitimation har de istället jobbat som undersköterskor på sjukhuset.

Ystads lasarett anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Foto: Adam Bergsten/SVT

Börjar jobba självständigt

Katarzyna Lamorska och Tatiana Jarosz är två av de sjuksköterskor som kom till Ystad från Polen för ett år sedan. De talar nu båda svenska och förklarar att det finns stora skillnader i hur man bedriver vård i Polen och i Ystad. Till exempel används inte systemet med undersköterskor på samma sätt i Polen som i Sverige. Något som de tycker underlättar arbetet som sjuksköterska i Sverige.

När språket börjar falla på plats har de nu börjat jobba mer och mer självständigt. Enligt lasarettet i Ystads platschef Karin Ekelund kommer alla de polska sjuksköterskorna kunna jobba på egen hand framåt sommaren.

Ystad lasaretts platschef Karin Ekelund förklarar att alla de polska sjuksköterskorna ska jobba på egen hand framåt sommaren. Foto: Adam Bergsten/SVT

– Det har tagit lite längre tid än vad vi ursprungligen beräknade. Men jag tycker också att man måste ha respekt för att det tar tid att lära sig ett helt nytt språk, säger Karin Ekelund som är platschef på lasarettet i Ystad.

– Det var svårt. Det var inte lätt att plugga språk. Men vi pluggar också svenska på jobbet när vi lyssnar och pratar med kollegor. Så det är också bra lektion för oss. Jag förstår mer än i början och det är bra, säger Katarzyna Lamorska.

Facket: ”Måste finnas andra lösningar”

Fackföreningen Vårdförbundet är försiktigt positiva till att lasarettet i Ystad valt att anställa utländsk arbetskraft. De tycker att det är bra att det görs något åt den stora personalbristen på sjukhuset. Samtidigt lyfter de fram att lösningen inte är långsiktig. De menar att vården främst måste komma till bukt med problemen att rekrytera och vara attraktiva för svenska sjuksköterskor.

– Jag tycker att det är viktigt att man tar hand om de sjuksköterskor som redan finns så att inte de flyr. Att ta in polska sjuksköterskor kan vara en lösning men det måste finnas andra lösningar också, säger Åsa Fjorde som är sjuksköterska och representant för Vårdförbundet på lasarettet i Ystad.

– De (polska sjuksköterskorna) jag träffat är jätteduktiga, så av den anledningen är jag positiv men jag tycker att arbetsgivaren ska se till de svenska sjuksköterskorna också, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet