Fler och fler skärfläckeungar kläcks varje år i Skanör. Fåglarna har blivit en turistattraktion. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

Populär vadarfågel räddad av elstängsel

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit rödlistad i många år, tycks beståndet av skärfläcka nu vara säkrat. Detta mycket tack vare häckningsplatsen i Skanör, där en tredjedel av landets skärfläckor ruvar sina ägg. 

Hit men inte längre! Det är budskapet till korna från elstängslet, som löper runt Landgrens holme i Skanör.  

Fram till 90-talet var holmen täckt av träd. Sedan de togs bort, har den förvandlats till ett fågelparadis för bland annat skärfläckor. 

– Till att börja med fanns det bara 4 – 5 par. Sakta men säkert har de ökat och nu är det varje år 200 häckande skärfläckor på holmen, säger P-G Bentz, informatör på Falsterbo fågelstation. 

TV: Se hela inslaget här

Han konstaterar att skärfläckebeståndet numera är stabilt. 

– Ja, arten var rödlistad fram till 2015. Men nu har skärfläckan tagits bort från rödlistan. 

Med hjälp av pengar från EU har man byggt dubbla elstängsel, som håller räv och grävling borta. Elstängslet skyddar även mot kor, som dras till den torra marken på holmen.

– Om man tänker sig att en kossa lägger sig ner, så täcker den två kvadratmeter. Sannolikheten för att den lägger sig på ett skärfläckebo är stor, säger P-G Bentz. 

Gemensamt försvar

Elstängsel i all ära. Den kanske största tryggheten är nog fåglarnas eget gemensamma försvar. 

– Kommer det en kråka eller trut och flyger över holmen, så går alla skärfläckor på vingarna och jagar bort inkräktaren. 

Skärfläckan är en svart-vit vadarfågel med en karaktäristisk uppåtböjd näbb, som den silar mat med. Det är en jämställd fågel, där både honor och hanar delar på ruvningen. 

Konkurrent till trandansen

Just nu finns 240 skärfläckepar i Skanör och fågeln har med tiden blivit en turistattraktion på näset, konstaterar P-G Bentz på fågelstationen: 

– Trandansen i all ära, men skärfläckorna under parningstid är spännande att följa. 

De slår ut Hornborgasjön? 

– Njae, men de spelar i samma division i alla fall, säger P-G Bentz. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.