Vid ett möte på måndagen diskuterades om postboxar kan placeras i en servicebyggnad på Harakärrsområdet i Åkarp. Foto: Gustav Röriksson

Postproblemet i Åkarp på väg mot en lösning

Uppdaterad
Publicerad

Postproblemet i Åkarp kan vara på väg att lösas. Vid ett möte på måndagen, mellan Hyresgästföreningen och Burlövsbostäder, diskuterades om postboxar kan placeras i en servicebyggnad på området.

– Det är en lösning som kanske fungerar för vissa. Nu ska vi utreda om förslaget är realistiskt, säger Mats Åsemo, Burlövsbostäders vd. 

Det var i fredags som SVT Nyheter berättade att 200 hushåll på Harakärrsområdet i Åkarp riskerar att behöva åka sex kilometer till Lomma för att hämta sin post. Detta sedan Postnord och Burlövsbostäder inte kunnat komma överens. 

Postnord kräver att fastighetsägaren monterar postlådor i anslutning till områdets parkering, så att brevbärarna enkelt kan köra dit med brev och paket.  

Burlövsbostäder å sin sida tycker det är för dyrt och menar att kravet saknar lagligt stöd. Postnord har då kontrat med ett utdelningsstopp från den 7 maj. 

Huset med tvättstugan

På måndagen bjöd den lokala Hyresgästföreningen in parterna till ett möte. Ett förslag om hur man kan gå vidare presenterades. 

– Det handlar om huset med tvättstugan där man kan sätta in postboxar. Burlövsbostäder lovade återkomma med besked och i väntan på det skulle Postnord fortsätta dela ut, säger Christel Rodin, Hyresgästföreningens ordförande.

Det föreslagna rummet finns redan, vilket håller kostnaden nere.

– Troligen ryms inte alla brevlådor där. Men vi ska titta på det, säger Mats Åsemo på Burlövsbostäder. 

Har köpt nya fordon

Bakgrunden till Postnords krav är att man bytt utdelningsfordon. 

– När de kommer till de här adresserna så är det marklägenheter och loftgångar och det är bommar in till området vilket betyder att vi inte kommer till med bilar och elfordon som numera är de utdelningsfordon vi har i området, sa distributionsområdeschef Emma Stéen till SVT Nyheter i fredags.

Åkarpsbon Siv Olsson skulle tvingas ta färdtjänst till Lomma för att få sin post. Hör henne berätta:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Siv Olsson får ta färdtjänst till grannkommunen får att få sin post. Foto: Victor Pandurescu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer