Foto: Privat

Professor i spelberoende inrättas i Lund

Uppdaterad
Publicerad
Anders Håkansson blir Sveriges första professor i spelberoende, en ny tjänst som nu inrättas vid Lunds universitet.

– Det känns roligt att få möjlighet att driva en forskning som gör skillnad, säger Anders Håkansson till SVT Nyheter Skåne.

Professuren är den första i Sverige med medicinsk inrikting mot spelberoende. Anders Håkansson är sedan tidigare docent i beroendemedicin och driver en forskningsgrupp om beroendesjukdomar.

– Det är viktigt att tidigt upptäcka begynnande beroende och förstå varför vissa personer fastnar i spelberoende, säger Anders Håkansson.

Allt fler spel på nätet

Forskningen kommer både att rikta sig mot de som fastnar i spel via nätet och de som går på casino.

– Vi befinner oss i en tid då det blir allt fler och lättillgängligare spel, exempelvis via mobiltelefonerna. Det är viktigt att forska på det här för vem vet hur det kommer att se ut på marknaden redan om några år.

Anders menar att spelutvecklarna dessutom blir allt skickligare.

– Ju snabbare ett spel är, ju fortare du får belöning och vinner, desto högre är risken att fastna i spelberoende, menar han. Vi behöver på ett tidigt stadium upptäcka vilka som riskerar att fastna i ett beroende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer