Foto: Göteborgs universitet / TT

Professor: Myndigheter ska motverka diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om passkontrollanten som vägrade ta sina kvinnliga kolleger i hand har väckt mycket debatt. – Lagen säger inte bara att jag ska behandla alla lika, utan jag ska aktivt arbeta mot diskriminering.

Det säger Staffan I Lindberg, professor på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

– Det finns en oklarhet hos personer som jobbar på myndigheter och i offentlig verksamhet om var gränsen går mellan de friheter vi har som individer och de skyldigheter vi har som myndighetsutövare.

Den som jobbar inom det offentliga har enligt grundlagen särskilda krav på sig.

– Bara för att jag som individ gentemot det allmänna har religionsfrihet, mötesfrihet eller yttrandefrihet, så betyder inte det att jag som individ anställd vid en myndighet har rätt att utöva mina individuella friheter i myndighetsutövningen, säger Staffan I Lindberg.

Inte bara polisen

I en debattartikel i Göteborgs-Posten tar han upp fallet med en passkontrollant som vägrar att skaka hand med kvinnor.

– Det här är ju inget som är unikt för polisen, utan gäller alla myndigheter, säger Staffan I Lindberg, professor på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Han tar sitt eget jobb som exempel.

– Om jag första dagen på en föreläsning med en ny grupp studenter ställer mig och tar alla i hand, så kan jag inte vägra att sträcka ut min hand mot någon som är svart eller kvinna eller muslim – jag måste sträcka ut min hand till alla, säger han.

Får inte diskriminera

Gränsen går här mellan jobb och fritid.

– Jag kan förstås som professor på min fritid ha en åskådning som gör att jag som privatperson inte vill ta okända kvinnor i hand, men i min myndighetsutövning så får jag inte diskriminera.

Och lagen går faktiskt ännu längre än så.

– Lagen säger inte bara att jag ska behandla alla lika, utan jag ska aktivt arbeta mot diskriminering, säger Staffan I Lindberg, professor på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Passar inte alla

Kraven gäller inte bara den del av jobbet som handlar om myndighetsutövning.

– Så länge jag är i min roll som anställd i det offentliga – så länge jag är på jobbet – så ska jag aktivt motverka diskriminering, säger Staffan I Lindberg.

Lagen handlar om relationen mellan den enskilde och det offentliga.

– Det är självklart så att alla inte kan jobba i det offentliga. Man måste ställa upp på grundlagens föreskrifter om man ska jobba i det offentliga, säger han.

Regeringsformen

En av de fyra grundlagarna i Sverige är regeringsformen. Där framgår bland annat att all offentlig makt i Sverige utgår från folket. Första kapitlet har rubriken ”Statsskickets grunder”:

”2 §. Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.

Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.

Det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv.

Det allmänna ska verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället och för att barns rätt tas till vara. Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.

Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.