Hans Swärd, professor i socialt arbete på Lunds universitet menar att tiggeriförbud inte är ett sätt att bekämpa fattigdom. Foto: TT / Lunds universitet

”Allvarlig risk för etnisk diskriminering”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiggeriförbud löser inte grundproblemen, fattigdomen blir kvar. Det menar Hans Swärd, professor i socialt arbete på Lunds universitet.

Hans Swärd har i flera år forskat på fattigdom och hemlöshet. Han menar att införandet av tiggeriförbud inte är ett sätt att bekämpa fattigdom.

– Det som händer nu är att boende i kommunen kan sova gott om nätterna, men det löser inte grundproblemet. Ser vi inte problemen så oroar vi oss inte lika mycket, säger han.

Ingen långsiktig lösning

En risk är, enligt honom, att de här utsatta grupperna blir ännu mer diskriminerade.

– Det här innebär en allvarlig risk för etnisk diskriminering och att samhället blir mer intolerant. Att kriminalisera små grupper och deras avvikande beteende, att förbjuda sociala problem är aldrig en långsiktig lösning. Det är att sopa det under mattan, säger Hans Swärd.

Att införa tiggeriförbud innebär att det blir polisens uppgift att ingripa och övervaka människor och lagföra.

– Det blir inte kostnadseffektivt, polisen bör ägna sig åt andra saker, som att lösa dödsskjutningar.

Förbud i grannländerna

Danmark har redan infört ett nationellt tiggeriförbud, medan Norge har gett kommunerna rätt att införa tiggeriförbud.

– Vi kan se på Danmark till exempel, där har de här människorna gått under radarn. Samma sak kommer hända här nu, de kommer få gå under jorden och samla pantburkar. De får försöka att försörja sig på andra saker istället, med andra verksamheter. Där finns en risk att de ännu mer utsatta, säger Hans Swärd.

Behövs andra insatser

Istället måste andra insatser till, enligt Hans Swärd.

– Det finns en hel del projekt som pågår redan nu. Dels inom EU som lanserat flera program som rör satsningar på utbildning men också olika samarbetsprojekt och projekt som frivilligorganisationer driver. Allra viktigast är att se till att den yngre generationen får tillgång till utbildning, säger Hans Swärd.

Han menar att ett införande av tiggeriförbud resulterar i att fattiga människor skickas mellan platser och länder. Han menar att vi istället bör tar ett gemensamt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.