Professorn Reinhold Fahlbeck vid Lunds Universitet har gjort rättsutlåtandet till kommunstyrelsen i Skurup.

Lundaprofessor hjälper Skurup med juridiken

Uppdaterad
Publicerad

Det är lundaprofessorn Reinhold Fahlbeck som ligger bakom det rättsliga utlåtande som Skurups kommun har lämnat in till förvaltningsrätten, om slöjförbudet i kommunen. Kommunen påstår bland annat att slöjförbudet i skolan har stöd i Europakonventionen.

– Det är utifrån ett juridiskt perspektiv och det speglar inte mina personliga åsikter, säger Reinhold Fahlbeck.

I ett yttrande från kommunstyrelsen i Skurup, till förvaltningsrätten, menar kommunen att slöjförbudet i kommunens skolor har stöd i Europakonventionen.

En av bilagorna i yttrandet består av ett rättsutlåtande av professorn Reinhold Fahlbeck. Han har bland annat skrivit en bok om religionsfrihet i skola och arbetsliv och har forskat inom området rätt och religion.

– Jag har tittat på det rättsliga materialet som berör slöjförbudet och det har jag gjort från en objektiv ställning, säger han.

Vad styr den rättsliga frågan om slöjförbud i skolan – Europakonventionen eller svensk lagstiftning?

– Det är Europakonventionen som står högst upp i den juridiska hierarkin och det är också den vi ska rätta oss efter, säger Reinhold Fahlbeck.

Inför rättutlåtandet har professorn framförallt granskat avgöranden i Europadomstolen där utfallet lett till slöjförbud i skolan.

”En godtycklig gräns”

Och det finns fall där utfallet blivit att förbjuda slöja i skolan, enligt Reinhold Fahlbeck.

– Där har slöjan betraktats som något uppseendeväckande och något andra människor tvingas exponeras för, säger han.

Är det samma sak när det kommer till andra religiösa symboler som till exempel kippa och kors?

– Ja, det ska vara samma sak. Men Europadomstolen har aldrig prövat sådana fall då dessa symboler inte varit lika uppseendeväckande.

Vem avgör vad som är uppseendeväckande för olika personer?

– Det avgörs av den mänskliga reaktionen, men det är en godtycklig gräns, säger Reinhold Fahlbeck.

”Grundlagen är otydlig”

I svensk lagstiftning anges att varje enskild person har rätt att utöva sin religion.

– Den svenska grundlagen är otydlig och det framgår inte vad ”utöva” egentligen innebär. Då får man mer kött på benen via Europakonventionen, säger Reinhold Fahlbeck.

Yttrandet från Skurups kommunstyrelse kommer nu att skickas till förvaltningsrätten då beslutet om slöjförbud av kommunfullmäktige har överklagats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.