Under fredagen dog Ruth Bader Ginsburg (till vänster), domaren i USA:s högsta domstol. ” En förebild”, säger Boel Flodgren, seniorprofessor i handelsrätt vid Lunds universitet. Foto: Cmore, Ebba Torstensson/SVT

Professorn: ”Ruth Bader Ginsburg är en förebild för Lund”

Uppdaterad
Publicerad

Under 60-talet var Ruth Bader Ginsburg i Lund för att skriva en avhandling i Sverige tillsammans med juristen Anders Bruzelius. 1969 blev hon utnämnd till hedersdoktor för sin insats. – Hon är en förebild och kommer att förbli, säger Boel Flodgren som är seniorprofessor i handelsrätt vid Lunds universitet.

Ruth Bader Ginsburg blev 87 år gammal och var den andra kvinnliga domaren genom tiderna som fått vara domare i den amerikanska högsta domstolen. När hon i 30-årsåldern var i Sverige lärde hon sig det svenska språket och de svenska värderingarna. Bodil Flodgren, som själv var ung jurist i Lund vid tidpunkten, menar att detta har präglat stora delar av Ginsburgs karriär.

– Hon kom hit under en period när Sverige var i omvandling, när vi byggde upp välfärdsstaten. Hon säger själv att hon inte hade varit densamma ifall hon inte hade varit i Sverige då, säger Flodgren.

Blev hedersjubeldoktor 2019

Ruth Bader Ginsburg säger själv vid ett besök i Sverige på senare år:

– Sverige hade kommit mycket längre än USA på så sätt att det fanns kvinnliga domare och åklagare.

1969 blev hon hedersdoktor vid juridiska fakulteten i Lund och 2019, 50 år senare, besökte hon Sverige igen för att ta emot utmärkelsen som hedersjubeldoktor. För detta fick hon bland annat en ring som hon fortsatte att bära resten av livet.

– Att hon bar sin hedersring från Lund var nog en påminnelse om att här hade det hänt någonting viktigt, menar Boel Flodgren.

”Hon är en ikon”

Att Ruth Bader Ginsburg nu har gått bort tror inte Flodgren kommer resultera i att hon glöms bort, snarare tvärtom.

– Jag kan tänka mig att själv lyfta fram henne i min undervisning om domar där hon haft en ledande roll, säger Boel Flodgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.