Urartade coronaprotester väcker ilska i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

En folkmassa samlades i Köpenhamn under lördagskvällen för att protestera mot de strikta smittskyddsåtgärder som vidtagits i Danmark. Missnöjesyttringen arrangerades av en grupp som kallar sig ”Men in black” och som klär sig i svart. Och protesterna blev våldsamma. Bland annat brändes en docka som föreställde statsminister Mette Fredriksen.

Deltagarna var omkring 1 000 till antalet, uppskattade tidningen BT. Och precis som vid tidigare tillfällen då gruppen arrangerat protester urartade det. Polisen stod denna gång i beredskap för det och upplöste samlingen.

– Alla har rätt att demonstrera, självklart. Men tyvärr ser vi igen att en demonstration måste upplösas av polisen och att polisen möts av kastade flaskor och liknande. Totalt oacceptabelt, säger Danmarks justitieminister Nick Hækkerup.

Gruppen organiserar missnöjesyttringar mot vad man uppfattar som en brist på ”sunt förnuft” i de regelverk som införs för att begränsa smittspridningen. Denna gång hade folk manats till en fredlig marsch ”för Danmarks frihet”.

”Obehagligt och ohyggligt”

Men marschen blev inte fredlig. En docka föreställande statsminister Mette Fredriksen hängdes upp i en lyktstolpe. På dockan fanns en lapp om att ”hon ska avlivas” och demonstranterna satte sedan eld på dockan. Flera politiker har reagerat starkt på bränningen av dockan.

– Det är mycket obehagligt, faktiskt en skrämmande bild från demonstrationen. Det är ohyggligt att en del av en demonstration i Danmark är att sätta eld på. halshugga och spotta på en docka som föreställer landets demokratiskt valda statsminister, skriver socialdemokraternas partiordförande Jesper Petersen i en en kommentar till danska TV2.

– Tar man det bokstavligt så är det en uppmaning till politiskt motiverat dödande. Det hör inte hemma någonstans.

Misstänks för våld mot polis

Fem personer greps i samband med demonstrationerna. Enligt Ritzau är tre fortfarande misstänkta för våld mot polisen, en för grovt störande av den allmänna ordningen och en för att inte ha följt polisen order.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.