Foto: Hugo LindkvistVisa alla (16)
Visa alla (16)

Protestaktion mot id-kontroller

Publicerad

På lördagen hölls en protestaktion mot id-kontrollerna på resor från Danmark till Sverige.
Efter att aktivister försökte ta sig förbi kontrollerna utan att visa id blev det stökigt ett tag och polisen stoppade tåg.

Protesten började på lördagseftermiddagen, då drygt hundra aktivister tog tåget som avgick från Malmö central mot Kastrup.

Där mötte de upp danska demonstranter och gemensamt höll aktivisterna ett anförande på flygplatsen. Sedan gick de ner till id-kontrollerna för att genomföra protesten. Demonstranterna gick genom flygplatsterminalen där de skanderade slagord som ”Jalla, jalla, Sverige åt alla” och ”Ingen människa är illegal”.

Demonstrationen gick till en början lugnt till enligt SVT Nyheter Skånes reporter på plats men någon timme senare blev det stökigare då några aktivister försökte ta sig igenom id-kontrollerna utan att visa legitimation.

Ett tåg ställdes in efter att en person kommit ombord utan att ha visat id och strax därefter gick den danska nyhetsbyrån Ritzau ut med att alla tåg från Danmark till Sverige ställs in på grund av demonstrationen. Tågbolaget DSB:s personal på Kastrup kände dock inte till att tågen ställts in utan hävdar att tågen kördes vidare.

Demonstranter ropade slagord inne i terminalen

Strax efter klockan 17 på lördagen hade demonstrationens deltagare nått fram till id-kontrollen på Kastrup. Där visade de inte upp något id, men däremot ett kort där det står att de vill söka asyl. När de avvisats ställde de sig sist i kön och försökte igen.

– Det är väldigt lugnt men det är mycket folk och de som ska passera id-kontrollerna får vänta väldigt länge, sa SVT Nyheter Skånes reporter Hugo Lindkvist.

De som deltar i protesten gick fram till kontrollen, visade en lapp där det står att de vill söka asyl i Sverige och avvisades. De åkte då upp och försökte sedan igen eller ställde sig bredvid och skanderade slagord.

Vendela Procopé var en av de första deltagarna att nekas passage genom kontrollen efter att visat sin lapp.

– Vi vill visa hur vidriga dessa kontroller, hur orättvist systemet som har satts i praktik är och hur oetiskt det är att försöka hindra människor som söker skydd från krig och terror att komma in i Sverige, säger Vendela Procopé.

Toktam Jahangiry, styrelseledamot i FN-föreningen i Malmö och politiskt aktiv inom Feministiskt initiativ är en av deltagarna i protesten.

– Gränskontrollerna slår hårdast mot kvinnor och barn som nu inte kan återförenas med släktingar i Sverige. Vi är här för att visa solidaritet. Mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara, säger hon.

Försökte tränga igenom kontrollerna

Vid 17.45-tiden försökte några aktivister tränga sig igenom kontrollerna. Poliser ställde sig då och blockerade ett tåg som stod inne vid perrongen på andra sidan kontrollerna.

–  Nu försöker aktivister riva ner banden och stolparna som håller dem uppe vid id-kontrollerna, sa Hugo Lindkvist strax efter det och beskrev läget som rörigt.

”Lyckat sätt att uppmärksamma de här problemen”

Arrangörerna ropade strax före klockan 18 ut att protesten avslutas. Men vissa demonstranter stannade kvar en stund. Polisen, som fortsatte sin insats till dess att samtliga demonstranter lämnade Kastrup, meddelade att ingen person omhändertagits för försöket att ta sig igenom id-kontrollerna.

Initiativtagaren Stellan Lindell, lokalpolitiker för Miljöpartiet i Alingsås, var efter demonstrationen nöjd.

– Det var fem-sex bråkstakar som ställde till med oroligheter. Men annars ha vi följt aktionsplanen som vi ska och jag tycker att det varit ett lyckat sätt att uppmärksamma problemet med de här kontrollerna, säger han.

Innan demonstrationen sa han att syftet var att protestera mot regeringens beslut och mot id-kraven som han anser inskränker asylrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gränskontroller

Mer i ämnet