Simon Klein, boende i Ravlunda, har överklagat stängningen av skjutfältet. Foto: Lisa Ovesen

Ravlunda skjutfält stängt för biltrafik – väcker starka reaktioner

Publicerad

Ravlunda skjutfält på Österlen har tillsvidare stängts av för biltrafik. Beslutet väcker starka känslor bland de omkringboende som är vana att kunna köra ut på heden.

Skjutfältet är 1600 hektar stort och har under de senaste 80 åren varit öppet för allmänheten under de dagar som militären inte använder det.

Många har haft för vana att ta bilen ut på fältet för att nå de kilometerlånga sandstränderna som sträcker sig utmed heden.

Barnfamiljer och äldre har nu svårt att använda mer än en väldigt liten del av heden.

Otillgängligt för vissa

– Det här är statlig mark som nu blir otillgänglig för delar av allmänheten. Det är diskriminerande, säger Simon Klein, som i 40 år bott nära skjutfältet.

Katarina Valtersson har under decennier besökt fältet nästan dagligen. Nu är hon äldre och har svårt att gå långa sträckor eller att cykla.

– Jag har ont i knäna och skulle behöva ta bilen för att nå ut på heden. Den är som en del av mig.

Katarina Valtersson Foto: Lisa Ovesen

Ökad nedskräpning

På senare år har allt fler husbilar parkerats på fältet och nedskräpningen ökat, enligt Fortifikationsverket som förvaltar marken.

– Därför togs beslutet att stänga fältet för biltrafik, säger Greta Stridsman, kommunikationschef på Fortifikationsverket.  Det fanns risk för bränder på heden och det förekom att septitankar tömdes.

Simon Klein påpekar att det går att sätta upp hinder som förhindrar husbilar att ta sig in på fältet.

– Militären skulle också kunna sätta in skyddsvakter. Men inget sånt har gjorts. De har valt det enklaste beslutet, nämligen att stänga.

Utvärdering på gång

Avstängningen är överklagad till förvaltningsrätten och nu senast till kammarrätten.

– Vi känner oss i underläge. Men jag vet att det finns sprickor i muren, höga militärer som inte vill stänga fältet, säger Simon Klein.

En utvärdering av avstängningen ska göras i höst, enligt Fortifikationsverket.

– Det kan leda till att fältet öppnas för biltrafik några dagar om året, säger Greta Stridsman, kommunikationschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.