Foto: Hans Larsson/SVT

Protesterna mot Lunds spårväg fortsätter

Publicerad

Trots att bygget redan är igång fortsätter protesterna mot den blivande spårvägen genom Lund. På lördagen tågade ett fyrtiotal personer genom staden för att lägga ned en krans vid Stadshuset.

– Idag är precis ett år sedan kommunen gav klartecken till spårvägen. Därav denna kransnedläggning – till minne av ett synnerligen dumt beslut, säger Margareta Sjöstedt från organisationen Spårvägen skenar.

Enligt henne finns dessutom en risk att spårvägsnätet kan komma att svälla ytterligare, utöver den etapp som nu byggs mellan Lund C och det framväxande Science Village i stadens norra utkant.

–  I den nya översiktsplanen har kommunen smugit in möjligheten att öppna fler linjer. Detta eftersom man vet att lundaborna skulle protestera ännu mer om man berättade om det öppet.

”Farligt trafiksystem”

Organisationens huvudsakliga kritik mot projektet handlar dock om pengarna det kostar, runt en miljard kronor, samt de ingrepp i stadsbilden spårvägsbygget leder till.

– Dessutom är det ett farligt trafiksystem. Spårvagnarna i Göteborg leder till dödsolyckor varje år eftersom vagnarna har alltför lång bromssträcka. Och i lilla Lund passar de ännu sämre, säger Margareta Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer