Foto: Poppe LingeVisa alla (4)
Visa alla (4)

Protestvandring mot kaolingruva

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vill att flera ska få se hur en brytning av kaolin kommer att påverka naturen, säger Poppe Linge, en av de som har engagerat sig mot en kaolingruva i Billinge utanför Eslöv.

I dag har bygderådet BiStRö (Billinge-Stockamöllan-Röstånga) därför arrangerat en vandring i området som ligger i närheten av nationalparken på Söderåsen.

De vill värna om naturen och ser en fara i att området kommer att förstöras av brytningen samt de tunga transporterna. Upp till 100 lastbilar per dygn förväntas trafikera vägarna till och från gruvan. Det kommer att påverka boendemiljön i Röstånga och grannbyarna, befarar de.

Försökt flera år

Det är företaget Svenska Kaolin som i flera år har försökt få tillstånd att bryta kaolin i området-

Både länsstyrelsen och miljödomsolen har sagt nej men besluten revs upp av Miljööverdomstolen på grund av ett fel i hanteringen av ärendet. Företaget väntas skicka in en ny ansökan till Miljödomstolen.

– Vi vill stärka opionen mot kaolinbrytningen eftersom stora naturvärden står på spel, säger Poppe Linge. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer