Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsikterna om skyddsvallen på Näset går isär. Se vad projektledare Erik Andersson och Falsterbo-borna Duncan och Susanne har att säga i klippet ovan. Foto: Emilio Garro/Patrik Cegrini/SVT

Vallen som ska rädda husen på Falsterbonäset – så ser den ut

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade skyddsvallen som ska byggas på Falsterbonäset har fått en prototyp. En trettio meter lång naturvall av ljung, gräs, jord och nät, belägen vid Skanörs hästhage.

– Tanken är att den ska testa uppbyggnaden och återetableringen av vegetationen på den, säger Erik Andersson, projektledare på Vellinge kommun.

Vellinge kommun har beslutat att bygga en 21 kilometer lång naturvall runt Falsterbonäset. Skyddsvallen är tänkt att skydda omkring 5 000 hushåll från höjda vattennivåer och översvämningar till följd av klimatförändringar.

Nu står en 50 meter bred prototyp klar bredvid hästhagen i Skanör. Den är delvis skapad för att visa upp för invånarna, men framförallt är tanken att vetenskapligt testa om den håller och se om vegetationen kan återetableras på vallen.

Prototypen är 1,70 meter hög, men den största delen av vallen kommer bli under 1,50 meter hög, eftersom de delarna ligger högre över havet.

– Reaktionerna jag fått är ungefär ”blir den inte högre?”, och svaret på det är att nej, så här hög blir den på de högsta punkterna, säger Erik Andersson, projektledare på Vellinge kommun.

Hör vad Falsterbo-borna Duncan Hill och Susanne Rosencrantz säger om vallen i klippet ovan.

Foto: Vellinge kommun

”Vi har högvatten redan idag”

Det är inte klart när bygget av vallen kommer kunna börja, men förhoppningen är att komma igång under hösten 2023. Sedan kommer man bygga etapp för etapp och börja med de mest kritiska delarna först.

– Detta är inte ett kommande problem, vi har högvatten redan idag som skulle kunna skada flertalet av de här bostäderna och infrastrukturen som finns på platsen, säger projektledare Erik Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.