Provsvar visar nu att de misstänkta fallen på Skånes universitetssjukhus inte var coronavirus. Foto: Johan Nilsson/TT

Provsvar klara – fallen i Malmö inte coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

Provsvar visar nu att de misstänkta fallen på Skånes universitetssjukhus inte var coronavirus.

Det var under söndagen som två patienter, som vårdades inom infektionsverksamheten på Skånes universitetssjukhus i Malmö, misstänktes bära på viruset. Detta för att de varit på resa i riskområdet och för att de led av luftvägssymtom. Vid 14.30 på måndagen kom så beskedet: patienterna bar inte på viruset.

– Vi följde de väl inarbetade rutiner vi har vid fall av det här slaget. Patienterna var isolerade och prover skickades för analys. Resultaten visade att det inte rörde sig om coronavirus, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Det var under söndagen som två patienter, som vårdades inom infektionsverksamheten på Skånes universitetssjukhus i Malmö, misstänktes bära på viruset. Foto: Johan Nilsson/TT

Räknar ni med att det till slut ska dyka upp någon som blivit smittad?

– Det är ju väldigt mycket folk som reser fram och tillbaka över hela jordklotet, även till Kina, så det kan ju inte uteslutas att det kan dyka upp en patient som har det här viruset så småningom, säger Birgitta Holmgren.

Kontakta 1177

Sjukvården uppmanar den som rest och befunnit sig i Wuhan i Hubei-provinsen, Kina, och som inom två veckor insjuknar med luftvägsinfektion att ringa sjukvårdsupplysningen 1177. Där guidas patienten vidare in i och förvarnar sjukvården som ser till att patienten kommer in på ett undersökningsrum direkt utan att träffa andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.