Provtagningar vid unikt valkadaver

Uppdaterad
Publicerad

Vikvalen som sänktes utanför Ystad förra året har brutits ner snabbare än vad forskarna trott att den skulle göra. Det visade måndagens provtagning vid valkadavret. 

– Vi trodde inte att det skulle gå så fort som det har gjort, säger Björn Källström på Göteborgs universitet som var en av dem som dök på kadavret.  

Vikvalen hittades död utanför Ystad förra sommaren. Den kan ha fallit offer för en propeller från ett större fartyg. Den sänktes några sjömil utanför kusten i augusti förra året och ligger nu på 20 meters djup.

LÄS MER: Stor val flöt utanför Ystad

Det som gör valen utanför Ystad unik är att det är första gången forskarna har möjlighet att studera hur ett valkadaver bryts ned i Östersjöns saltfattiga vatten.  

– Vi håller på att ta reda på vilka arter det är som äter på kadavret. Ifall det är samma arter som i saltare och djupare vatten där vi tidigare studerat nedbrytning av valkadaver, säger Björn Källström. 

LÄS MER: Nu ska vikvalen sänkas

Vissa arter är specialiserade på att äta just val, andra är allätare. Helt klart är att en nio meter lång val är ett rejält tillskott av mat för märlkräftor och andra djur på havets botten.  

– Det är ett riktigt smörgåsbord för de små rackarna. Det är långt mellan de stora skrovmålen för dem. I vanliga fall kanske de festar på en liten fisk så det är klart ett ypperligt tillfälle för många arter att växa till sig, säger Rikard Åhsen, en av dem som dök vid kadavret på måndagen. 

Kan ligga i hundra år

Förutom att ta prover vid och kring valen plockades också en av valens ryggkotor upp under dykningarna. Resten av valskelettet kommer troligen att ligga kvar på botten i många årtionden, kanske i hundra år.

Rikard Åhsen och Björn Källström hoppas kunna komma tillbaka nästa år och se hur långt nedbrytningen kommit. Tills dess hoppas de på hjälp från allmänheten. Under måndagens dykningar försågs kadavret med en skylt som uppmanar besökare att höra av sig om de är på plats och tar bilder.  

– Det kommer säkert att vara ett populärt mål för sportdykare och om de tar bilder så vill vi gärna ha dem till vår forskning, säger Björn Källström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.