”Det viktigaste är att quizet är roligt och inte alltför svårt”, säger quiz-mästaren Dallas. Foto: SVT

”Quiz-trenden har exploderat i Skåne de senaste åren”

Publicerad

Allt fler restauranger och krogar i Skånes större städer väljer att arrangera quiz och trenden har exploderat de senaste åren.

– Utvecklingen har varit lavinartad, säger quiz-mästaren Dallas.

När Daniel Claps, som numera går under namnet quizmaster Dallas, flyttade till Malmö 2014 fanns det runt tio olika quiz på Malmös restauranger och krogar.

Men nu, sex år senare, ser det annorlunda ut.

– Trenden har aldrig varit så stor som nu – utvecklingen har varit lavinartad. Det finns nästan hundra quiz att välja mellan i stan, säger Dallas.

”Lätt sätt att umgås på”

Möjligheterna att quiza är störst i Malmö, Helsingborg och Lund i Skåne – där det finns flest restauranger och entusiastiska studenter.

– Varje veckodag finns det ett eller annat quiz att välja på. Det är ett tight quiz-schema i Malmö, säger Dallas.

Varannan tisdag bjuder Dallas på engagerade quiz där temat är populärkultur.

– Temat ska vara brett. Och det viktiga är att det är roliga frågor och det kvittar egentligen vad svaret är. Hellre för lätt än för svårt, säger han.

Hård konkurrens

Enligt statistik är det främst kvinnor i 20 till 30-års åldern som kommer och quizar hos Dallas. Men han understryker att det stundtals kan vara äldre gäster och att det varierar.

– Det är ett lätt sätt att umgås på och ha kul tillsammans, säger Ida Larsson, som är på plats för att svara på Dallas quiz-frågor.

Enligt Dallas så vill gästerna ha en upplevelse och det räcker inte att enbart gå ut och dricka öl.

– Vi är här för att det är kul och jag kollar även in konkurrensen då jag själv utformar quiz, säger gästen Björn Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.