Foto: SVT

130 unga har plankat in på Malmös stängda bad

Publicerad

Barn och ungdomar som hoppar över staket och grindar för att kvälls- och nattbada i kommunens utomhusbassänger är ett problem i Malmö. Hittills i år har man upptäckt 130 nattbadare med hjälp av radar.

Förra året upptäckte kommunens radarutrustning 300 kvällsbadare på utomhusbaden på Rosengård, Lindängen och Segevång. Hittills i år är det omkring 130.

– Det är oroande eftersom verksamheten är stängd för dagen och det finns inga badvakter på plats och inga vuxna. Risken för drunkningsolyckor är stor, säger Demir Kolenovic, säkerhetsutredare i Malmö stad.

När radarn upptäcker att det rör sig obehöriga vid och i bassängerna går larmet och väktare åker ut för att köra iväg de olovliga badgästerna.

– Det har varit små barn, bara tio år som har kvällsbadat. Eftersom simkunskaperna varierar är detta förenat med livsfara, säger Demir Kolenovic.

Han vill att föräldrar ska ha uppsikt över sina barn och förklara för dem varför de inte ska kvällsbada på egen hand eller med kompisar.

Radar gör nytta

När mörkret sänker sig är det få som rör sig i närheten av Segevångsbadet. Det finns inga bostadshus i närheten som på Rosengård och Lindängen. Därför är det vanligast med olovliga bad just där. 

– Det är unga som kommer och om det händer en olycka kan de i regel inte hantera den, säger Camilla Green, platschef på Segevångsbadet i Malmö.

Hon har många gånger sett och kört bort barn och ungdomar som kommit till badet när de som simtränare går hem vid 21-tiden.

– De gör det för att spara pengar och för att det är spännande. Det kostar visserligen bara tio kronor att bada på dagtid men för en del barn är en tia mycket pengar, säger Camilla Green.

Hon tycker det är bra att det finns radarutrustning på Malmös utomhusbad och hon anser att övervakningen gör nytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.