Jenny Skoog och Jennie Eklöv jobbar vanligtvis i Helsingborg respektive Bjuv men är nu på plats i Gävleborg. Foto: Martin Larsson

Räddningspersonal åker från hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara brandmän från andra europeiska länder som deltar i släckningsarbetet i de svenska skogarna. Runtom i landet har räddningstjänsterna lånat ut personal till de branddrabbade områdena för att hjälpa till, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Men det är svårt att få en överblick i hur många som åkt till skogsbränderna.

– Vi har ingen exakt siffra på hur många som är någonstans, mer än att det är mycket människor, säger Peter Arnevall på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) till Ekot.

Rekordvärme 2018

Enligt MSB handlar det förutom personal från räddningstjänsten och försvaret även om frivilliga.

– Självklart måste vi ju också planera för vår egen beredskap, så vi håller dagliga möten för att värdera vår egen risk och insats kontra det stöd vi ger till Mellansverige, säger Jonas Petri på räddningstjänsten i Nässjö till Ekot.

I Nässjö har man fått hjälp av Försvarsmakten med att flyga brandmän fram och tillbaka eftersom räddningstjänsten även behövs i Jönköpings län.

Skånska brandmän deltar

På söndagsmorgonen reste ett gäng skånska brandmän och stabspersonal till Gävleborg för att hjäpa till med brandbekämpning i skogarna.

Räddningstjänsterna i Skåne har fått fyra beställningsomgångar av MSB.

 I torsdags i förra veckan skickades 27 man till Gävleborg som nu avlöses. Personalen kommer från hela skåne.

– Vi har tidigare hjälpt till med branden i Västmanland och när det brann på Vakö myr (en stor skogsbrand 1992 på gränsen mellan Skåne och Småland)  då skickade vi 30 man om dagen, säger Torbjörn Andersson personalkoordinator på räddningstjänsten i nordvästra skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet