Att räddningstjänsten larmade polisen om att de mänskliga kvarlevorna i Slottsparken var ett låtsaskelett är inget som utreds internt. ”Räddningtjänsten har inget uppdrag att utreda brott och i det här fallet har vi bedömt att det inte handlar om en kropp utan undervisningsskelett” säger Ulrika Lindmark, operativ chef på Räddningstjänsten syd. Foto: SVT

Räddningstjänstens larm efter skelettfyndet: ”Kan inte ligga kvar och skrämma folk”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten tyckte att det skelett som brann i Slottsparken i september förra året var lik en riktig människa. Ändå avfärdade de det som ett plastskelett ”som någon roat sig med att sätta eld på”. Det framkommer i en rapport SVT Nyheter Skåne har tagit del av.

Det var strax efter lunch den 8 september som räddningstjänsten larmades till Kung Oscars väg i Malmö på en brand.

I rapporten från räddningstjänsten som SVT tagit del av framkommer det att det fanns flera ungdomar på platsen och att någon av dem säger att det är en människa som brinner. Men räddningstjänsten avfärdar det, och skriver efter händelsen att det handlar om att ”någon roat sig med att sätta eld på ett plastskelett, dvs de som används inom undervisning”.

Men det framkommer också att det finns tankar på att det kan vara en riktig människa.

”Dock är detta påklätt i kläder så likheten är ganska verklig ett riktigt skelett.” står det i dokumentationen kring händelsen.

Räddningstjänsten larmade då polisen, eftersom skelettet ”inte kan ligga kvar och skrämma folk”.

Men polisen kom aldrig dit, något som SVT kunde berätta om igår. Polisen utreder nu händelsen som ett tjänstefel. Under måndagen fick polisen nämligen bekräftat att skelettdelarna tillhör en kvinna i 60-årsåldern som anmäldes försvunnen i maj 2021.

”Räddningtjänsten har inget uppdrag att utreda brott”

Däremot utreder inte räddningstjänsten händelsen internt. Ulrika Lindmark, operativ chef på Räddningstjänsten syd, menar att personalen inte har gjort något fel.

– Det är bedömningen som personalen har gjort på plats. Och det finns ingenting i vårt uppdrag att utreda vidare, utan det är därför vi också informerade polisen. Räddningtjänsten har inget uppdrag att utreda brott och i det här fallet har vi bedömt att det inte handlar om en kropp utan undervisningsskelett.

Men ni larmar ju polisen om ett låtsasskelett, inte mänskliga kvarlevor. Det kan ju ha påverkat hur polisen i sin tur agerar?

– Räddningstjänsten har inget uppdrag eller lagrum att göra djupare undersökningar på plats, säger Ulrika Lindmark.

Under tisdagen rapporterade SVT Nyheter Skåne om polisen internutredning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen fick under måndagen bekräftat att skelettdelarna tillhör en kvinna i 60-årsåldern som tidigare anmälts försvunnen. – Vi tror inte att branden har orsakat kvinnans död, säger Nils Norling. Foto: Arkiv / Linda Ekström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer