Radhuslägenheten i området Hammarslund i Kristianstad blev helt utbränd. Två vuxna och fyra barn fördes till sjukhus med rökskador. Foto: Jens Christian

Radhuslägenhet i Kristianstad utbränd – sex till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En radhuslägenhet började på lördagsmorgonen brinna i området Hammarslund i Kristianstad. Sex personer fick föras till sjukhus med rökskador.

Branden startade vid 8.30-tiden, och räddningstjänsten skickade styrkor från Kristianstad, Tollarp och Arkelstorp.

– Det brann rejält när vi kom fram och det rök från taket, säger yttre befäl Johan Wendt.

Radhuslängan har fyra lägenheter, men branden begränsades till en lägenhet i mitten.

– Det fanns en spridningsrisk men nu är branden under kontroll. Vi håller på med eftersläckningen, säger Johan Wendt vid 10-tiden.

Lägenheten blev helt utbränd, och polisen har spärrat av bostaden.

Sex personer till sjukhus

De sex personer, som fanns i lägenheten då branden startade, lyckades ta sig ut själva. De fördes rökskadade till sjukhus med ambulans. Det handlar om tre vuxna och tre barn, som enligt Region Skånes presstjänst alla fått lindriga skador.

Det är för närvarande oklart hur branden startat.

– Vi har inlett en utredning om allmänfarlig vårdslöshet, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen.

Ytterligare lägenhetsbrand

Ytterligare en lägenhetsbrand upptäcktes i Kristianstad vid lunchtid på lördagen.

– En person på Näsby kom hem och upptäckte att det brunnit i lägenheten. Det har varit en fullt utvecklad brand som slocknat på grund av syrebrist, säger Anders Pålsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Räddningstjänsten kontrollerade att branden verkligen var släckt och inte kunde sprida sig.

Utöver skadorna från branden, var en sidoruta till ytterdörren trasig. Polisen har spärrat av lägenheten för teknisk undersökning.

Tre bränder på ett dygn

Detta var den tredje branden i Kristianstad samma dygn. Under natten till lördagen brandhärjades en frisörsalong i Kristianstad. Den branden är rubricerad som grov mordbrand.

Tre bränder på i Kristianstad på bara några timmar. Ser polisen något samband?

– Det är för tidigt att dra några slutsatser. Var och en av bränderna utreds för sig, säger Katarina Rusin, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.