Växten stånds har oansenliga gula blommor och flikiga blad och hästarna undviker normalt att äta den eftersom den smakar beskt. Foto: SVT

Rädsla för giftiga växter i fodret

Uppdaterad
Publicerad

Bland ägarna till Skånes 58 000 hästar är oron nu mycket stor för att det hö man tvingas importera på grund av torkan ska innehålla den giftiga växten stånds.

– Det är många som inte sover gott om nätterna i sommar, säger Anetthe Yng, verksamhetsledare i Föreningen Hästen i Skåne.

Växten stånds har oansenliga gula blommor och flikiga blad och frodas trots torkan eftersom den har djupa pålrötter som suger upp vatten långt ner i jorden. Hästarna brukar undvika den på grund av den beska smaken.

– Men finns det inget bete så äter de vad som finns, säger Kitty Simonsson, hästägare i Vomb nära Veberöd. Och då kan de bli jättesjuka, förgiftade.

Gräver upp dem

Ett par gånger varje sommarsäsong gräver hon upp stånds i hästhagarna.  Liksom många andra hästägare är hon inte lantbrukare utan arrenderar beteshagarna och köper foder vintertid och när betet inte räcker till.

– Denna torra sommar är det dock mycket svårt att hitta stödfoder i Sverige, lagren är tömda, berättar Anetthe Yng, aktiv i föreningen Hästen i Skåne.

Hon har nu, tillsammans med två andra hästägare, köpt 22 ton hösilage från Holland. När balarna anländer kommer hon noggrant att gå igenom dem eftersom de kan innehålla stånds.

Kan finnas utomlands

– Växten kan ju finnas på marker utomlands där man nu slår eftersom efterfrågan plötsligt är så stor. Och tyvärr försvinner beskheten när stånds är torkad så hästarna äter den.

Men det är mer än risken för stånds i importfoder som oroar hästägarna i torkan. Anetthe Yng får rapporter om importerade balar som inte innehåller hösilage utan halm

– Och vad gör vi om vi inte får det vi betalat för? Kan vi fodra hästarna i vinter med hackad halm?

Mer samarbete

Denna sommar har det blivit tydligt att ägarna till Skånes 58 000 hästar behöver samarbeta mer. Alla har  jagat foder individuellt, ofta via  nätet.

– Men det är massor av regler kring import och också stora kostnader. Vi  måste organisera oss bättre. För kanske blir det fler såna här somrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.