Skånetrafikens Linus Eriksson: ”Vi har jobbat hela natten med att få fram bussar”. Foto: TT/SVT

Flera timmar längre restid – “Var ute i god tid”

Publicerad

Skadorna efter branden i Hässleholm under onsdagen, är så omfattande att det kommer dröja flera dagar innan tågtrafiken kan gå som vanligt igen. Skånetrafiken har satt in ersättningsbussar på alla sträckor där det inte går tåg, men det kommer ta längre tid att resa än normalt.

– Resenärerna får planera sin resa och räkna med flera timmars längre restid, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken. Men det är också viktigt att påpeka att all övrig tågtrafik i Skåne fungerar som den ska.

Rekordstor ersättningsinsats

Enligt Linus Eriksson har Skånetrafiken under torsdagseftermiddagen 60 ersättningsbussar ute, något han frågar sig om det kan vara ett rekord.

– Vi har jobbat hela natten med att få fram bussar till torsdagen och den stora utmaningen är att få det hålla över tid, eftersom det inte finns hur många chaufförer som helst och de måste vila mellan passen.

”Sök på din resa”

Ersättningsbussar kör på alla de sträckor där tågen inte går. Det gäller till exempel mellan Höör och Kristianstad och Hässleholm där Pågatågen och Öresundstågen kör fram till Höör.

Skånetrafiken rekommenderar resenärerna att söka på sina resor i Skånetrafikens app, för att få information om bästa möjliga resväg.

Så påverkas trafiken i Skåne:

Visa

• Pågatågen Hässleholm – Markaryd är inställda hela sträckan.

• Pågatågen Helsingborg – Kristianstad/Hässleholm är inställda på sträckan Tyringe – Hässleholm/Kristianstad och omvänt.

• Pågatågen Kristianstad – Malmö är inställda sträckan Kristianstad-Tjörnarp och omvänt.

• Krösatågen Hässleholm – Växjö är inställda sträckan  Hässleholm – Hästveda och omvänt.

• Öresundstågen till/från Växjö/Kalmar är inställda sträckan Höör – Osby och omvänt.

• Öresundstågen till/från Karlskrona är inställda sträckan Malmö – Kristianstad och omvänt.

Bussar ersätter inställda tåg i begränsad omfattning. Vissa fjärrtåg leds om via annan bana. Resenärer som planerar att resa med tåg som passerar Hässleholm ombeds att om möjligt välja andra resealternativ.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tågstopp efter storbrand i Hässleholm

Mer i ämnet