Rånare hotade skjuta treåring – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Under ett rån i en bostad i Sjöbo kommun ska en man ha blivit slagen med batong samtidigt som hans treårige son hotades med en pistol riktad mot hakan.

Nu åtalas fyra män misstänkta för grovt rån och grovt olaga hot.

Brottet som utspelade sig en eftermiddag i augusti ”bör bedömas som grovt eftersom de tilltalade har visat synnerlig råhet”, står det i stämningsansökan, rapporterar Ystads Allehanda.

Målsägaren har uppgett att rånarna var ute efter pengar, om de inte fick det skulle barnet skjutas.

-Jag minns att han sade ”pappa, pappa”, hela tiden, berättar målsägaren i ett förhör med polisen.

Flydde in till granne

Men målsäganden lyckades få tag i batongen och kunde kasta ut den på gårdsplanen. När rånaren då skulle hämta den passade offret på att stänga och låsa dörren om sig och sonen, och kunde i stället fly ut genom en bakdörr in till en granne för att larma 112.

Mitt under sökandet efter gärningsmännen larmades polisen om ett inbrott några mil bort, där signalementet stämde väl överens med de tidigare misstänkta.

De fyra misstänkta kunde gripas och i deras bil hittades bland annat stöldgods från rånet. Männen åtalas nu både för grovt rån och för grovt olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.