En kvinna screenas för bröstcancer, en av de vanligaste cancerformerna bland kvinnor. Trots det får många skånska kvinnor vänta för länge innan de får behandling. Foto: Franka Bruns/TT

”Rapporten är chockartad”

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med akuta cancertumörer befinner sig i en allvarlig situation, menar regionens revisorer som nu kritiserar vården för de långa köerna.

Det är en mycket hård kritik som cancervården inom Region Skåne får av revisorerna:

”För patienter med prostatacancer och bröstcancer är situationen fortsatt allvarlig särskilt för patienter med snabbt växande tumörer.”

För patientföreningens ordförande i östra Skåne Jan Frick är läsningen av revisionsrapporten en stor besvikelse

– Den är närmast chockartad.

Väntetiderna för våra vanligaste cancerformer prostata- och bröstcancer är riskabelt långa genom hela vårdkedjan från provsvarsbesked till behandling.

Mikael Eriksson är en cancerläkare i Lund som också är med i det nystartade Vårdpartiet i Skåne.

– Det är klart att vi prioriterar de som är de mest brådskande fallen men fördröjningar är ju inte bra inte minst med tanke på den psykologiska belastningen för patienten.

Dålig kommunikation med patienter

Men kritiken handlar också om en onödigt skapad oro eftersom kommunikationen med de oroliga patienterna under de långa väntetiderna är dålig. Jan Frick berättar om familjen där påfrestningarna blir mycket stora på grund av de bristande beskeden.

– Detta ska man inte behöva uppleva 2014.

Att man inte når upp till sina målsättningar påpekades redan 2012 av  revisorerna och ser idag ”inte heller någon tydlig trend att man närmar sig målen.”

– Skrämmande är det ord jag kan komma på om detta att det inte skett något trots att man haft tre år på sig. Nu kommer man med vallöften, men varför har man inte gjort detta under mandatperioden.

Stefan Lamme (M) är regionråd i Skåne och berättar om den miljard som moderaterna vill tillföra just cancervården fram till 2018.

– Den ska korta köerna, bidra till förebyggande vård och se till att alla patienter får en kontaktsköterska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer