Flyganställd stoppade Salam Al-Karadaghi

Uppdaterad
Publicerad

Han har varit i Sverige i över trettio – ändå möttes han av misstänksamhet av kontrollanten på Kastrup bara för att han är född i Irak.

Många i hans situation skulle kanske inte sagt ifrån, men Salam Al-Karadaghi accepterade inte att kontrollanten strax före han skulle borda SAS-planet frågade honom om hur länge han har bott i Sverige.

– Jag frågade varför han frågade mig men inte de andra som gick på planet. Då svarade han, med ett av deras pass i handen, att ”de är födda här men inte du”.

Detta var något helt nytt

Irakiskfödde Salam Al-Karadaghi kom som flykting till Sverige för trettioett år sedan och har de senaste nio åren varit professor i molekulär biofysik i Lund. Han har under sina år upplevt, som han säger, små saker kring sin etnicitet. Men det han på Kastrup denna fredag för tre veckor sedan skulle uppleva var något helt nytt.

– Jag sa då att detta var rasism och att detta bara kunde ske i ett rasistiskt land.

Hotade med att ringa polis

Kontrollanten blir mycket upprörd och hotar med att ringa polis men detta sätts inte i verket. Istället fortsätter den nitiske tjänstemannen att hota Salam Al-Karadaghi som tillsammans med sin 14-åriga dotter är på väg till sin skollovsledige son i London.

– ”Det blir ingen Londonresa” för er säger han, och jag vet inte hur jag ska göra för man är ju inte förberedd på detta.

Efter att ha ringt SAS huvudkontor hänvisas Salam Al-Karadaghi till SAS servicedesk på Kastrup där han och hans dotter får han en bokning på ett senare plan. Några dagar senare skriver han ett brev till SAS men får svar först ett par veckor därefter.

– Det blev en liten försening men vi tar detta på största allvar även om vi inte kan ge någon kommentar just nu eftersom vi måste undersöka påståendena, säger Tormod Sandstö som är en av de pressansvariga på SAS.

Fler fall måste synliggöras

Salam Al-Karadaghi har nu startat en blogg på internet som ska väcka folk mot denna så kallade rasprofilering som redan har gett resultat.

– Detta uppmärksammas redan av media men det är få invandrare och deras case måste komma fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer