Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegång mot busschaufför inleds

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleds rättegången mot den busschaufför som körde på två personer i Lund i februari 2015.

Olyckan inträffade på Bangatan i centrala Lund den 6 februari 2015. Det efter att ett sprucket fjärrvärmerör i närheten av Clemenstorget orsakat en tät dimma runt torget.

Busschauffören lyckades inte få stopp på fordonet och körde på två personer som stod på trottoaren. En 65-årig man som dog och en 19-årig kvinna som fick skallskador.

Anses ha varit oaktsam

I över ett år har olycksorsaken utretts. Den 62-årige chauffören har hela tiden hävdat att någon form av tekniskt fel förelegat på bussen, något som enligt åklagaren inte har gått att styrka.

I åtalet skriver kammaråklagare Stefan Waern att busschauffören har gasat på ett oaktsamt sätt, med tanke på den dåliga sikten, och inte heller bromsat i tid.

Stopp efter 150 meter

Enligt åtalet körde bussen in på avspärrat område med en hastighet på upp till 45 kilometer i timman. Först 150 meter efter olycksplatsen lyckades chauffören få stopp på fordonet.

Chauffören är misstänkt för vållande till annans död och vållande av kroppsskada. Själv nekar han till brott.

Tekniker förhörs

Vid rättegången i Lunds tingsrätt kommer bland annat tekniker från ett bussföretag att höras om bussens broms- och motorsystem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Buss skenade i Lund

Mer i ämnet