I dag förhördes vittnet som plockade upp Madsen ur vattnet, efter att ubåten sjönk. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rättsläkaren: Madsens förklaring om Kim Walls död stämmer inte

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen fortsatte rättegången mot Peter Madsen, mannen som misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. Det var den tredje rättegångsdagen och förhör hölls med rättsläkare och vittnen. SVT fanns på plats och rapporterade direkt.

SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 3

Laddar in inlägg...

Rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, inleddes den 8 mars då åklagaren Jakob Buch-Jepsen höll sin sakframställan och påbörjade sina förhör av Madsen.

Rättsläkare vittnade

På torsdagen hölls förhör med några vittnen och med en rättsläkare.

Enligt rättsläkaren har det inte gått att fastställa dödsorsaken, men möjliga orsaker är skärskador i halsen eller kvävning. Madsens förklaring till hur Wall dog är att något gick fel med en ventil i u-båten och att hon dött av kolmonoxidförgiftning. Madsen säger att han känt till att det funnits något tekniskt problem och att han därför är skyldig till oaktsamhet. Men enligt rättsläkaren har Kim Wall inte haft onormala koncentrationer av gaser i kroppen och därför finns det inga inga belägg för Madsens påstående.

Vissa skador på Kim Walls kropp har orsakats när hon var vid liv eller i samband med hennes död, enligt rättsläkaren. En mikroskopisk undersökning har visat att Kim Wall ”kan ha varit i livet när hon tillfogades skadorna i underlivet, alternativt att hon höll på att dö eller hade avlidit strax innan men att cirkulationen fortfarande fungerade”.

Förutom rättsläkaren hördes ytterligare fem vittnen: Kim Walls pojkvän, ett vittne som plockade upp Madsen ur vattnet, två vittnen som var med när Madsen räddades och slutligen ett vittne som varit Madsens praktikant.

8 mars: Åklagarens sakframställan och förhör med Peter Madsen

21 mars: Fortsatta förhör med Peter Madsen

22 mars: Vittnesförhör, bland annat med rättsläkare

23 mars: Vittnesförhör

26 mars: Vittnesförhör

27 mars: Vittnesförhör

28 mars: Vittnesförhör

3 april: Vittnesförhör, bland annat tekniska experter

4 april: Redogörelse av den rättsmedicinska undersökningen av Peter Madsen

5 april: Reservdag

23 april: Slutplädering

25 april: Dom avkunnas

(Med reservation för ändringar)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet