Foto: TT Bild

Rätten stoppar Trelleborgs krav på handskakning

Uppdaterad
Publicerad

Många har överklagat Trelleborgs omdiskuterade beslut att inte anställa de som vägrar skaka hand med personer av motsatt kön.

Nu beslutar förvaltningsrätten i Malmö att handskakningskravet tills vidare inte gäller – i väntan på ett slutligt avgörande, så kallad inhibition.

Sverigedemokraternas motion klubbades igenom i Trelleborgs kommunfullmäktige förra året med stöd från Moderaterna och genom att Kristdemokraterna lade ner sina röster. Det handlar om att den som vägrar skaka hand på grund av religiösa eller kulturella skäl inte kommer kunna få en anställning i den skånska kommunen. I motionen beskrevs situationen då någon vägrar att ta i hand som ”djupt kränkande” för den som utsätts för det.

Men beslutet strider mot religionsfriheten, enligt de som överklagat Trelleborgs beslut. Nu ska rätten avgöra huruvida kravet är lagligt enligt kommunallagen.

Signalpolitik

Jurister har tidigare dock sågat kommunens krav på handhälsning – och Arbetsdomstolen (AD) konstaterade även i en dom 2018 att en kvinna som inte ville skaka hand med män av religiösa skäl diskriminerades när ett företag i Uppsala avbröt en rekrytering.

Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M)  säger till SVT att beslutet om inhibition inte förvånar honom.

– Den tolkning som oppositionen gjort är att det här är ett beslut som riktar sig mot en bestämd religiös grupp. Men om man tittar på andemeningen så handlar det om att alla ska behandlas lika. Så som överklagandet var skrivet var det här ett väntat beslut.

Överklagar inte

Samtidigt står det klart att det här är ingen viktig fråga för moderaterna i Trelleborg.

– Det var en del i den överenskommelse vi gjorde med Sverigedemokraterna. Vi röstar igenom några av deras motioner, mot att vi fick bort socialdemokraterna från makten. Det var det viktigaste för oss och det var värt det priset.

Mikael Rubin säger också att kommunen inte tänker överklaga vidare om man förlorar i förvaltningrätten.

– Det det kommer vi inte att göra. Det kommer att vara avgjort i den här instansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer