Specialutbildade bekämpare arbetar nu hårt för att få bort råttorna Foto: Lorry

Här skjuts råttor med salongsgevär

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamn plågas av en råttinvasion. I den välkända parken ”Kongens Have” har man tvingats stänga en lekplats och ta bort stora områden av buskar. Specialutbildade bekämpare arbetar nu hårt för att få bort råttorna.

Det hela började när man i somras upptäckte massor av råttor vid parkens lekplats, som man tvingades stänga.

– Jag har aldrig tidigare sett något liknande, säger Lars Friis, slottsträdgårdsmästare på Slots och Kulturstyrelsen.

Den stolta parken är sig inte riktigt lik längre på flera ställen. I höstas tog man bort  buskar som skyddade råttornas bon. Det gick bland annat ut över en stor odling av Rhododendron.

Rosenborgs Have, eller Kongens Have som den också kallas, har tre och en halv miljoner besökare om året. Folk tänker ofta inte på vad som händer med de avfall de slänger, menar Lars Friis.

Professionella bekämpare

Ett par nätter i veckan sedan i augusti förra året finns det professionella bekämpare i parken. Hittills har de dödat fler än 600 råttor. De arbetar bland annat med att skjuta dem med salongsgevär.

– Vi ringer till polisen innan vi sätter igång. Det är ju många som reagerar om de hör skott, och då måste de veta att vi är här, säger Claus Carlsen, råttbekämpare.

Specialutbildade bekämpare arbetar nu hårt för att få bort råttorna Foto: Lorry

Specialtränande hundar

De använder också specialtränade hundar, som gör processen kort om de får syn på en råtta. Någon gång försöker de röka ut dem från deras bon.

Och samtliga papperskorgar ska bytas ut till råttsäkrade sådana i metall. Det arbetet pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.