Per Eriksson, ordförande i Crossroads. Foto: SVT

”Reagerar kraftfullt mot regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Per Eriksson, ordförande för Crossroads i Lund, är kritisk mot våldsamma vräkningar av utsatta EU-medborgare och effekterna efter regeringens utredning.

– Vi har klar vittnesbörd att det är mindre pengar i burkarna, vi märker också att man glåporden har blivit något fler, säger Per Eriksson.

Han är engagerad för arbetet med utsatta EU-medborgare i Lund. Sedan en tid tillbaka arbetar han också tillsammans med Malmö stad i arbetet mot hemlöshet.

”Kan göra två saker”

Drygt två månader sedan har passerat sedan Martin Valfridsson, regerings utredare, och Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdshetsministern lade fram en rapport om utsatta EU-medborgare.

I rapporten föreslogs att man ska undvika att ge pengar till tiggare på gatan, samt att stödet bör inriktas för att förbättra situationerna i de utsatta EU-medborgarnas hemländer.

– Vi reagerar kraftfullt mot hur regeringen uttalat sig att man ska göra insatser i Rumänien. Det är absolut inget fel på det, men man kan göra två saker: Man kan också stödja dem som kommer hit som har stor nöd i sina familjer, säger Per Eriksson.

Hur ser du på situationen när flera härbärgen har stängts ned i Malmö och Helsingborg på kort tid?

– Jag tycker att det är tråkigt. Vi vill gärna se att vi kan behandla dem som våra gäster och med värdighet och samtidigt jobba för förändring i Rumänien och Bulgarien, säger Per Eriksson.

Besöker socialdepartementet

På tisdag ska Per Eriksson besöka socialdepartementet för att diskutera situationen för utsatta EU-medborgarna. Han kommer då att föra fram åsikten att goda exempel bör spridas.

–Jag tror att situationen kommer att variera från plats till plats. Det är så strörande med de ganska våldsamma vräkningarna utan att erbjuda andra alternativ. Man kan tolka olika lagrum på olika sätt, men den bästa lösningen  är att hitta samarbete mellan det offentliga och den ideella sektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.