Konstantin Komarek och Johan Olofsson jublar efter 3-0-målet. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Redhawks klara för kvartsfinal

En effektiv andra period lyfte Malmö till tre poäng hemma mot Örebro – och till en kvartsfinalbiljett. Trots nederlaget blev även närkingarna en vinnare. Örebro knep den sista slutspelsplatsen och möter nu Växjö i åttondelsfinal.

Länge kämpade Örebro för att undvika kval för fortsatt SHL-existens, men via en riktigt stark slutspurt har närkingarna blandat sig i kampen om en slutspelsplats. På elva matcher sedan mitten av februari tog Örebro – som i mitten av februari förstärkte med målvaktsstjärnan Jhonas Enroth – 24 av 33 möjliga poäng. Och i den näst sista grundserieomgången var laget uppe på åttondelsfinalplats för första gången sedan i höstas.

Där är Örebro kvar även när grundserien är slutspelad. För trots att det blev förlust borta mot Malmö knep laget tiondeplatsen eftersom både Brynäs och Linköping också förlorade. Nu väntar Växjö i åttondelsfinal på lördag.

Malmö till kvartsfinal

För Malmö blev den sista omgången en fullträff. För samtidigt som skåningarna tog tre poäng förlorade Växjö mot Luleå (2–3) och tabellsexan Malmö tog därmed den sista direktplatsen till kvartsfinalerna. Där väntar Frölunda.

Mötet i Malmö arena var annars länge av lågt underhållningsvärde – först efter 30 minuter exploderade hemmalaget. Först hittade Lars Bryggman luckan vid Enroths första stolpe och 10.51 in på andra akten var Malmö i en 1–0-ledning. Blott 66 sekunder senare kom även 2–0 när forwarden Johan Olofsson drog till från backposition och en skymd Örebromålvakt hade ingen möjlighet att rädda dragskottet.

Olofsson tvåmålsskytt

Olofsson utökade sedan även till 3–0 med knappt tre minuter kvar att spela av perioden. Örebro kunde i slutskedet reducera genom Jere Salinen och ge lite nerv i matchen inför den tredje perioden.

Där verkade det som att Malmö helt plötsligt blivit medvetna om att laget klättrat upp till en kvartsfinalplats. För gästerna tog över, men målvakten Lars Volden storspelade och mötet slutade 3–1.