Malmös målvakt Oscar Alsenfelt under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan IF Malmö Redhawks och Skellefteå AIK i Malmö Arena. Foto: Andreas Hillergren/TT

Redhawks föll på hemmaplan mot Skellefteå

Den bleka insatsen i Närke i helgen var inte starten på en negativ trend för Skellefteå.

Västerbottningarna svarade med att nolla Malmö på bortais och vinna med 4–0.

Skellefteå reste sig omgående efter 1–5-smällen borta mot Örebro i lördags. Västerbottningarna körde – åtminstone målmässigt – över Malmö på bortais och vann med 4–0.

Ett formstarkt Malmö – ingen förlust under ordinarie tid de senaste fem matcherna – vann exempelvis skotten med 27–21, men saknade effektivitet och disciplin framför både det egna och motståndarens mål.

Första målet för Frödén

Skellefteås ledningsmål kom efter drygt åtta minuter. Via en snabb omställning och en läcker långpassning från Petter Granberg kunde Jonatan Berggren droppa pucken bakom ryggen till Linus Lindström, som skickade in 1–0 bakom Oscar Alsenfelt i Malmömålet.

Elva minuter senare föll 2–0 – och det var ett mål som en viss spelare hade väntat på. Forwarden Jesper Frödén har under många säsonger varit en pålitlig poängmakare för AIK och Södertälje i ishockeyallsvenskan, men 25-åringen har väntat på första SHL-målet i sin nya klubb Skellefteå.

I säsongens nionde grundseriematch kunde dock Frödén till slut vispa in en retur och spräcka sin målnolla i landets högsta ishockeyserie.

Drygt sju minuter in på andra akten kom även 3–0 till bortalaget när Filip Berglund, allt för enkelt, kunde utöka ledningen i numerärt överläge.

Malmö skapade målchanser, men antingen var Gustaf Lindvall stabil i målet eller så missade hemmaspelarna i avgörande lägen. Och defensivt var skåningarna allt för snälla framför eget mål.

Matchstraff för Persson

I slutskedet av den andra perioden fick Malmöforwarden Carl Persson matchstraff och fem minuters utvisning för – vad domarna bedömde – en armbågstackling i huvudet på Skellefteåbacken Jonathan Pudas.

Bortalaget fick därmed börja den tredje perioden med spel i numerärt överläge i knappt fyra minuter, men Malmö redde ut den tuffa starten.

Till ingen nytta, skulle det visa sig. Skellefteå spelade skickligt av slutperioden och med drygt fem minuter kvar att spela utökade Andreas Wingerli till 4–0.