Regeringen undersöker möjligheterna att i en eventuell krissituation kunna stänga Öresundsbron för att minska flyktingströmmen. Foto: TT

Regeringen vill kunna stänga Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen undersöker möjligheterna att i en eventuell krissituation kunna stänga Öresundsbron för att minska flyktingströmmen. Det framgår av ett utkast till ny lagstiftning som tidningen Dagens Industri tagit del av.

Planerna på ID-kontroller på bussar och tåg på Öresundsbron har fått kraftig kritik. Men nu undersöker regeringen möjligheterna att gå betydligt längre. Man vill ha möjlighet att stänga vägar och broar för att minska flyktingströmmen och trygga den allmänna ordningen.

”Öresundsbron är en av Sveriges viktigaste och mest trafikerade förbindelser med ett annat land, Danmark. En tillfällig stängning av bron kan utgöra ytterligare en åtgärd för att minska risken att den allmänna ordningen eller inre säkerheten påverkas till följd av den stora tillströmningen av asylsökande”, står det i ett utkast till lagrådremiss som Dagens Industri tagit del av.

Akuta krislägen

Regeringen bekräftar att ett en lagrådsremiss är under beredning. Lagförslaget innehåller två delar, dels införandet av ID-kontroller på bussar och tåg på väg till Sverige, dels en möjlighet för regeringen att i ett allvarligt, akut läge kunna fatta beslut om stängning av gränsövergång.

– När det gäller stängning av bron är det förstås en oerhört dramatisk åtgärd och i dagsläget finns det inte en sådan akut situation. Vår avsikt och förhoppning är att vi inte ska behöva använda det här lagutrymmet, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) till TT.

– Om ett sådant läge uppstår måste man snabbt kunna fatta ett beslut och det är det utrymmet vi skaffar oss nu.

Regeringen planerar för ett extra regeringssammanträde i morgon, fredag, för att fatta beslut om lagrådsremissen. Ambitionen är att riksdagen ska kunna klubba id-kontrollerna före jul.

Förseningar

De planerade ID-kontrollerna på tåg och bussar har skapat irritation, och SJ har i ett yttrande till näringsdepartementet hotat med att stoppa all tågtrafik till och från Danmark på grund av de förseningar som kontrollerna kan orsaka. Ändå väljer regeringen att införa dem.

– Det är ett behov av att få ned antalet människor som tar sig in i Sverige, helt enkelt. Vi tror och hoppas att det ska få en dämpande effekt, men i vilken storleksordning är väldigt svårt att gissa, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

75.000 resor per dag

Dagligen görs omkring 75.000 resor mellan Danmark och Sverige i tåg, bil och andra motorfordon.

– Det handlar om resor till Köpenhamns flygplats Kastrup, om fritidsresor, affärsresor och om 15 200 pendlare som åker till ett jobb på andra sidan sundet varje dag, säger Britt Andresen, chefanalytiker vid Öresundsinstitutet, till TT.

En stängning skulle slå hårt mot flera grupper, betonar Andresen:

– Det är till exempel alla arbetspendlare som skulle drabbas väldigt mycket, alla butiker och turismnäringen, flygplatsen Kastrup och resenärerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.