Många är rädda att det orenade avloppsvattnet ska nå badstränderna Foto: TT

Regeringen: “Ingen informerade om avloppsvattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder orenat avloppsvatten från Danmark ska släppas ut i Öresund under fem dagar med start på söndagen.
Varken Sveriges regering eller svenska myndigheter har underrättats om utsläppet.

Både Köpenhamns stad och danska Gentofte kommun har gett tillstånd för två avloppsföretag att släppa ut kloakvattnet.

”Vi förstår att människor är oroliga och tycker att det är motbjudande. Vi har inte fått vetskap om detta, men har nu kontaktat Naturvårdsverket som är den myndighet som tar emot information om miljöfarliga verksamheter i andra länder”, säger Gunvor G Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en skriftlig kommentar till TT.

Ej underrättade

Naturvårdsverket har heller inte blivit underrättat av danska myndigheter om det planerade utsläppet.

”Det betyder att Danmark måste ha gjort bedömningen att utsläppet inte omfattas av kraven i den så kallade Esbokonventionen”, fortsätter Gunvor G Ericson och uppger att regeringen kommer att följa frågan.

Esbokonventionen går ut på att man måste ta hänsyn och informera andra länder som påverkas av utsläpp som görs.

– Vi har inte haft någon kännedom om det här så vi har inte kunnat ha haft en dialog med Danmark. De har inte kontaktat oss, säger Egon Enocksson, handläggare och kontaktperson för Esbokonventionen vid Naturvårdsverket.

”Inte en bra lösning”

Utsläppet omfattar 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten från bland annat Köpenhamn och sker fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan. Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid.

Beslutet att tillåta utsläppen har alltså fattas på kommunal nivå. Men på lördagskvällen uppmanade Danmarks miljöminister Lena Wemlin (S) kommunerna att stoppa de planerade utsläppen och undersöka om det finns andra möjliga alternativ, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Utsläppsplanerna har kritiserats av flera experter och organisationer, bland annat Danmarks naturskyddsförening, som varnat för ökad algblomning. Även kommunpolitiker och länsstyrelsen i Skåne har reagerat kraftigt.

Miljöministern vill stoppa utsläppen

Men enligt miljöförvaltningen i Köpenhamns stad är det bättre att släppa ut avloppsvattnet nu än till hösten.

– Tillståndet beviljas innan badsäsongen börjar. Om vi ​​instruerade Hofor (avloppsföretaget) att vänta till oktober, som föreslagits, kan havstemperaturen bli högre och miljöpåverkan därför större, säger Hans Christian Karsten, biträdande direktör för teknik- och miljöförvaltningen i Köpenhamns stad, till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Beslutet att tillåta utsläppen ligger på kommunal nivå. Men på lördagskvällen uppmanar Danmarks miljöminister Lena Wemlin (S) ändå kommunerna att stoppa de planerade utsläppen och undersöka om det finns andra möjliga alternativ, enligt Ritzau.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer