Inreseförbudet från Danmark har gjort det svårt för familjer med barn som bor växelvis i både Sverige och Danmark. Enligt Sveriges inrikesminister Mikael Damberg ”ser regeringen löpande över behovet av förändringar i regelverket”. Foto: TV2 Lorry

Regeringen ändrar inte inresereglerna för splittrade familjer

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges stängda gräns mot Danmark har slagit hårt mot familjer där barn bor växelvis på olika sidor av sundet. Trots detta ändrar regeringen i nuläget inte reserestriktionerna – men de kan komma att ändras längre fram.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Skåne skriver Sveriges inrikesminister Mikael Damberg, via sin pressekreterare, att ”åtgärderna inte ska gälla längre än nödvändigt”, men att det är smittspridningen som avgör.

– Vi kommer att återkomma i frågan om förlängning av inreserestriktionerna och ser löpande över behovet av förändringar i regelverket, skriver Mikael Damberg.

Coronavirus i Skåne

Han skriver också att syftet med en sådan kraftfull åtgärd som inreseförbudet är att minska spridningen att eventuella nya variationer av coronaviruset i Sverige.

– Regeringen tvekar inte att fatta de beslut som situationer kräver, skriver Mikael Damberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet