Fortsätt att tvätta händerna ofta uppmanar Region Skåne när coronasmittan nu ökar i Skåne. Foto: Jessica Gow/TT

Region Skåne: Gör så här när smittan ökar

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av coronaviruset ökar kraftigt i Skåne. Nu vädjar Region Skåne till allmänheten om att följa rekommendationerna som gått ut och listar en rad saker du bör tänka på.

Det sas inte rent ut på presskonferensen, men det liksom hängde i luften att skåningarna slappnat av för mycket. Att den låga smittspridningen gjort att många känner en falsk trygghet. Därför upprepade smittskyddsläkare Eva Melander vad alla ska tänka på:

  • Arbeta hemifrån om det går – Även om det bara är en dag i veckan, så är det bättre än ingen dag, säger Eva Melander och uppmanar arbetsplatser att vara flexibla och kreativa.
  • Åk inte kollektivt om du inte måste – Om du kan gå, cykla eller åka bil så välj det istället, säger Eva Melander.
  • Gå inte in i fulla affärer – Om du ser att det är mycket folk i affären, så gå inte in. Undersök om det finns andra sätt att handla än att vara fysiskt i butik och hjälp de äldre att göra sina inköp, säger Eva Melander.
  • Stanna hemma om du är sjuk – Har du varit på provtagning så har du varit där av en anledning. Gå hem efteråt. Och känner du dig sjuk så stanna hemma från jobbet. Detsamma gäller om du har en familjemedlem som har covid, säger Eva Melander.
  • Fundera på dina sociala aktiviteter

          – Fundera noga på om du verkligen behöver ordna eller gå på den där festen eller den där after worken. Vi vet att mycket smitta sprids vid de här     tillfällena, säger Eva Melander.

  • Tvätta händerna ofta – Fortsätt att tvätta händerna ofta. Gör det innan du går till jobbet och när du kommer dit. Innan du lämnar hemmet och när du kommer hem igen. Innan du hanterar mat och innan du äter. Se till att det finns handsprit till hands om det inte finns möjlighet till handtvätt, säger Eva Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.