Regiondirektör Alf Jönsson under Region Skånes pressträff.

Regionen skärper tonen: ”Nu måste alla ta personligt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Senaste tiden har smittspridningen i Skåne ökat kraftigt. Och regiondirektör Alf Jönsson lyfter ett varnande finger. Vänder inte smittan neråt igen så kan det komma ytterligare beslut om åtgärder.

– Det handlar om det personliga ansvaret. Vi måste börja med oss själva, sa regiondirektör Alf Jönsson som uppmanade alla att fundera på vad just jag kan göra.

– Hela den svenska modellen bygger på att alla tar ansvar, inskärpte han.

Smittan ökar mest bland yngre

Regiondirektören var allvarligare vid presskonferensen än på länge. Nu börjar inomhussäsongen och det oroar regionen. Redan i måndags meddelade regionen att antalet positiva fall i Skåne den senaste veckan har ökat från i genomsnitt 44 till 89 fall per dag.

Ökningen sker i alla åldersgrupper, men gruppen 20-29 år står för 25 procent av de positiva fallen. Smittade över 70 år har ökat från 30 till 38 fall per vecka.

– Vi kommer inte att tveka att ta ytterligare beslut om situationen förvärras, säger Alf Jönsson.

– Får vi in smittan på sjukhusen så måste det bli striktare rekommendationer.

Provtar fler än i våras

Regionen har satt in mer resurser i smittspårningen sedan helgen. Andelen positiva av de provtagna har ökat den senaste tiden, men den ligger fortfarande runt fem procent.

– Vi hade en enorm topp förra veckan när det gäller antalet positiva fall och det fortsätter den här veckan, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Hon betonar dock att provtagningen är så mycket större nu än i våras.

– Hade vi tagit lika många prover i våras så hade vi förmodligen haft fler smittade då, men det kan vi inte veta säkert.

Undvik stora möten

Var sker då smittan? Smittskyddet blir uppringda från olika skolor och arbetsplatser som berättar om smittspridning. Det sker också på till exempel begravningar, after work, i idrottsklubbar och på andra ställen där människor träffas.

– Det är inte inom sjukvården, utan ute i samhället som spridningen sker, säger Eva Melander.

– Det kan bli aktuellt att införa besöksförbud i sjukvården, antingen generellt eller riktat till vissa verksamheter, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M). Foto: Patrik Cegrini

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) ser allvarligt på utvecklingen. 

– Detta är något vi måste följa noga. Samtidigt är trycket inte lika stort på sjukvården som i våras, eftersom många av de som nu insjuknat är yngre människor. Det gäller nu att snabbt trycka tillbaka smittan, så att den inte sprids på äldreboenden och sjukhus. 

Precis som regiondirektören, anser Carl Johan Sonesson att det krävs åtgärder om det höga smittoläget består. 

Besöksförbud kan införas

– Det kan till exempel bli aktuellt att införa besöksförbud i sjukvården, antingen generellt eller riktat till vissa verksamheter, säger Sonesson. 

– Däremot krävs det i nuläget inte ytterligare restriktioner för besöksantalet vid Malmö Opera och Skånes Dansteater, som också är regionens ansvar. 

När det gäller besöksförbud på äldreboendena, är det smittskyddet som tar beslut om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.