Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nästan halva sjukvårdssystemet i Skåne arbetar nu med enbart covid-vård, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundbom. Foto: SVT

Region Skåne: ”Smittspridningen störst i sydöstra Skåne”

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationen mot covid är igång i Skåne. Nästa vecka räknar Region Skåne med att samtliga äldre på särskilda boenden i Skåne ska ha fått sin första spruta. Men smittspridningen i samhället är fortsatt hög och störst spridning just nu är det i sydöstra Skåne.

Regiondirektör Alf Jönsson uttryckte på pressträffen sin stora belåtenhet med att vaccineringen kommit igång.

– Vi har betydligt större kapacitet att vaccinera än vi har vaccin, sa han.

– Varje dos används och ska användas.

Fortsatt ansträngt

Men läget är fortsatt ansträngt för den skånska vården. Andelen positiva test i respektive åldersgrupper har dock minskat lite. Smittspridningen är störst i åldrarna 20–59 år, men står still i de äldre åldersgrupperna. Smittspridningen ökar just nu mest i Skånes sydöstra delar.

Coronaviruset har muterat, det vill säga ändrat sig. Region Skåne vill se en ökad så kallad typning av virusstammarna i Skåne för att se om det finns mutationer här och har begärt det hos Folkhälsomyndigheten. Än har man inte fått besked om hur det blir med det. Än så länge har man bara ett rapporterat fall av den mutation som man upptäckt i Storbritannien, men smittskyddet vill ha ökad kontroll.

Faran är inte över

Idag onsdag är det drygt 550 patienter som vårdas för covid på skånska sjukhus. Det har skett en liten minskning de senaste dagarna, men det är för tidigt att säga att faran är över sa hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom. Skåne ligger också fortfarande över Stockholm och Västra Götaland omräknat till folkmängden när det gäller inlagda patienter.

Mycket just nu handlar om vaccineringen. Till och med i måndags har 14 000 vaccindoser skickats ut i Skåne. Varje dos används. Fler doser är på väg betonar också Maria Landgren som är vaccinsamordnare.

– Sjukvården har börjat vaccinera den personal som finns i frontlinjen, sa hon och förklarade att de doser som går till sjukvården inte tas från primärvården.

– De doserna kommer från vårt reservlager. Vi har fått besked om att vi inte behöver hålla ett lager eftersom leveranserna av vaccinet fungerar.

Uppmaning till yngre

Pressmötet avslutades med en uppmaning till alla i åldersgruppen 20–49 år där smittspridningen nu är störst.

– Tänk på vad du gör, sa Alf Jönsson.

– Det du gör påverkar alla andra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronasituationen i Skåne – pressträff med region Skåne Foto: Björn Larsson Rosvall , TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer