Från och med måndag 8 juni införs antikroppstester. Foto: Fredrik Sandberg/Firas Razak

Region Skåne drar igång antikroppstester

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne ska införa antikroppstester. Det framkom på regionens presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Medverkande på presskonferensen var Alf Jönsson, regiondirektör; Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör; Eva Melander, smittskyddsläkare; Ingvar Eliasson, verksamhetschef klinisk mikrobiologi.

– Jag vill se en utökad provtagning i den kommunala omsorgen som nu är på gång, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

– Igår eftermiddag hade jag en diskussion med ett antal kommunalråd. Vi har haft ett jättegott samarbete med kommunerna. De skulle vilja ha ännu fler tester. Det har jag lovat kommunalråden i Malmö och Helsingborg. Man behöver testa mer och oftare för att undvika att vi får in smittan på äldreboenden, säger Alf Jönsson.

”Extrem förbrukning av skyddsmaterial”

– Vi har en god tillgång på material men måste vara försiktiga. Vi har en helt extrem förbrukning av skyddsmaterial, säger Alf Jönsson.

Han säger också att Skåne inte har särskilt mycket material om det överanvänds. En arbetsgrupp ska se över frågan.

– Det har gått ganska snabbt att få igång produktion i Sverige. Att bara ha ett beredskapslager kommer inte hjälpa. Vi måste också ha tillverkning i Sverige så att vi kan få material när normala leveranskedjor inte fungerar.

Smittspridningsläget

– Vi ligger fortfarande på låg nivå nationellt sett, samtidigt som vi får nya fall. Vi har inte haft någon topp utan ett långsamt, segt förlopp, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

– All personal som jobbar med patientnära arbete erbjuds provtagning. Sedan i måndag inkluderas också räddningstjänst och poliser.

Andelen positiva bland patienter och personal närmar sig varandra, runt 10 procent. Antalet avlidna per vecka de senaste 30 dagarna visar på en variation per vecka, men ingen statistiskt säkerställd variation och låg sett ur ett nationellt perspektiv, enligt Eva Melander.

– Det är de äldre och sköra vi måste skydda. Vi har ett högt fokus på samarbete med boenden. Vi har fortfarande en samhällsmittspridning med nya fall.

Antikroppstester

– Virus är så små att de inte går att se och är ganska komplexa, säger Ingvar Eliasson, verksamhetschef klinisk mikrobiologi.

– Det vi har hållit på med hittills är att påvisa virus.

Men från och med måndag 8 juni införs antikroppstester, som visar immunförsvarets minne av vad som hänt. Man har valt tester från två leverantörer. Dessa har testats på 98 patienter och visar att 85 procent av patienterna med covid-19 har antikroppar efteråt.

– Testerna ska inte bli falskt negativa. Bättre än så är inte testerna. Vi måste erbjuda någonting, säger Ingvar Eliasson.

Antikroppsstesterna ska ses som ett komplement till tester av sjuka patienter och syftar till att undersöka den så kallade flockimmuniteten.

”Inte krama farmor”

– Det finns ingen garanti för att en person med antikroppar är immun.

Ingvar Eliasson understryker att man inte kan ”gå och krama farmor” för att man har antikroppar.

Region Skåne påminde också om att Skånetrafiken drar igång 20-minuterstrafik över Öresundsbron från 8 juni.

Totalt har 196 människor avlidit i sviterna av covid-19 i Skåne, enligt tisdagens siffror. Antalet patienter som vårdas på skånska sjukhus uppgår till 78 personer, varav 14 i intensivvård. Antalet konstaterade fall med covid-19 i Skåne uppgår till 1 781.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.