Ahmad Maqsood Omar får hjälp med att sy stygn. Foto: Fanny Palm

Region Skåne hjälper utländska läkare klara prov

Uppdaterad
Publicerad

Specialistläkare som är utbildade utanför EU har svårt att få svensk läkarlegitimation. Det krävs för att de ska kunna jobba som läkare i Sverige. För att snabba på processen erbjuder nu Region Skåne speciell träning för utländska specialistläkare.

Den skånska sjukvården skriker efter läkare. Samtidigt finns här ett stort antal specialistläkare, utbildade utanför EU, som inte vill annat än att jobba.

– Målet för mig är att bli specialist i Sverige, säger Ahmad Maqsood Omar, allmänläkare från Afghanistan.

Men vägen dit är lång. För att få svensk läkarlegitimation ska man bland annat ha medicinska färdigheter som motsvarar svenska krav, kunskap i lagar och regler och kunna svenska. Det krävs också praktisk tjänstgöring.

– Det är svårt om man studerade för 15 år sedan. Man behöver upprepa allt och förstå svensk sjukvård, utan att få göra praktik, säger Yuliia Beba som kommer från Ukraina där hon bland annat arbetat som specialist i internmedicin.

Krånglig och långsam process

Marja Jurvanen är studierektor inom Skånevård Kryh och hon tycker att det är alldeles för krångligt och tar för lång tid innan de utlandsutbildade läkarna kan börja jobba.

– Från att de kommer till Sverige tar det i genomsnitt 5-9 år. Och många klarar inte att ta sig in i svensk sjukvård på grund av den krångliga vägen, säger hon.

Projekt ska förkorta tiden

För att underlätta har Region Skåne startat ett projekt med 19 specialistläkare. De får hjälp och träning för att klara både de teoretiska och praktiska proven.

Genom att förbereda de utlandsutbildade läkarna inför praktiska och teoretiska prov hoppas Region Skåne att de snabbare ska kunna få svensk läkarlegitimation. Foto: Fanny Palm

– Det är en stor hjälp inför det praktiska kunskapsprovet, säger Yuliia Beba.

Vill ta tillvara kompetensen

Marja Jurvanen hoppas att Region Skånes hjälp ska korta processen så att utlandsutbildade läkare ska kunna börja jobba två till tre år efter att asylprocessen är klar.

– Vi vill hjälpa det svenska samhället att ta tillvara den kompetensen som de här personerna har med sig, inte bara den medicinska utan också den kulturella och språkliga kompetensen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.