Foto: Emil Langvad TT bild

Region Skåne inför mobila team för provtagning och akut tandvård

Uppdaterad
Publicerad
Region Skåne inför nu mobila team inom provtagning och akuttandvård för att förhindra smittspridningen. Dessutom har regionen mottagit en stor sändning med skyddrockar.

En första åtgärd är införandet av mobila provtagningsteam. Det handlar om nio bilar som åker runt i Skåne och där vårdpersonalen är utrustad med provtagnings- och skyddsutrustning.

Tanken är att de mobila sjukvårdsteamen ska ta prover på boenden för äldre och funktionsnedsatta. Personer som visar sig bära på smittan kan på så vis snabbt isoleras och de som inte är smittade slipper lämna sitt boende.

– Det är där vi har våra mest sköra och utsatta. Det är viktigt att vi inte utsätter dem för några risker, säger Marie Olsson, verksamhetschef för de mobila teamen i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Mobil akuttandvård

Den andra åtgärden är mobil akuttandvård, som blir ett komplement till den särskilda akuta tandvårdsenheten för covid-19-sjuka i Malmö. Den mobila akuttandvården riktar sig till covid-19-patienter som inte kan besöka den akuta tandvårdsenheten.

Region Skåne meddelar också att det under tisdagen anlände två lastbilar med heltäckande skyddsrockar som regionen begärt från Socialstyrelsen.

– Det här är ett välkommet tillskott. Skyddsrockar är något vi har haft brist på men nu har vi så att vi klarar oss ett bra tag, säger Carl Vigre, regional beredskapsöverläkare i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer