Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionen om coronaläget: ”Färre smittade förra veckan” Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regionen om coronaläget: ”Färre smittade förra veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne ser inte samma tryck på sjukvården som övriga Sverige och antalet Iva patienter minskar.

– Det är något vi ska vara väldigt rädda om för situationen är skör, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

I stora delar av landet talas det om en tredje våg med omfattande smittspridning och stort tryck på sjukvården. I Skåne har utvecklingen inte varit densamma sedan toppen i januari.

Däremot ökade antalet inlagda på sjukhus med 38 personer under påskhelgen. Det innebär att 161 patienter med covid-19 vårdades på sjukhus under tisdagen. Det kan jämföras med över 600 i början av januari.

– Det är fortfarande väldigt få nya fall av äldre som blir sjuka. Dessutom få fall inom sjukvården och inom den kommunala vård och omsorgen, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Positiva fall minskar

Antalet positiva fall minskade främst för barn och unga under vecka 12 och för vecka 13 minskade det ytterligare.

– Vi ser inte samma tryck på sjukvården som i övriga Sverige. Den brittiska varianten har ökat och dominerar i Skåne just nu. Vi måste fortsätta vara försiktiga och att följa de rekomendationer som gäller nu när vi ser en ökning av mutationen, säger Eva Melander.

Det har varit en kraftig minskning av vaccin med 100 000 färre doser som är tänkt för fas 4 som planeras att inledas i juni månad.

– Vi ska klara det. Folkhälsomyndighetens undersökning visade att det finns en stor vilja om att vaccinera sig och en studie visar att 91 procent vill vaccinera sig, det är väldigt positivt och kan ta en vecka till om alla vill vaccinera sig, säger vaccinationssamordnare Maria Landgren.

– Just nu inväntar vi på besked om hur det blir med Astra Zenecas vaccin som ska komma i veckan. Hos de äldre har vaccinet inte rekommenderats tidigare och nu visar studier på att det är säkert för gruppen 65 år och äldre att ta Astra Zenecas vaccin, säger Maria Landgren.

Åldersprioritering för gruppen 18-59 år

– Vi håller på och tittar på det just nu. Ålder har varit prioriterad i de andra faserna men vi tittar på hur vi kan göra det på bästa sätt för fas 4, säger Maria Landgren.

Texten uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet