Region Skåne uppdaterade corona- och vaccinationsläget. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Skåne: ”Vaccinet har gett resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 95 procent av de boende på särskilda boenden är nu vaccinerade och med några få undantag finns det ingen smitta på sådana boenden.

Det berättade Region Skåne på dagens presskonferens. Där framkom också att spridningen av den brittiska mutationen ökar i SKåne.

– Vaccinet ger resultat.

Det sa regiondirektör Alf Jönsson på dagens presskonferens och pekade på att smittan i Skåne går ner. Utöver de särskilda boendena är nu en tredjedel av 90-åringarna (och äldre) färdigvaccinerade just nu. Och det kommer mer vaccin.

– Istället för en näve vaccin per vårdcentral, har vi nu två nävar. Och mer kommer, sa han.

Vad gäller smittan så har den minskat kraftigt bland de äldre, särskilt från 80 och uppåt. Fallen på särskilda boenden är mycket få. Smittan ökar däremot i åldersgrupperna 10-19 år och 40-49 år.

– Men det testas också mer, sa smittskyddsläkare Eva Melander.

Brittiska mutationen ökar

Inom vården har minskningen av antalet inlagda bromsat in och läget är fortfarande pressat.

– Vi befinner oss på en platå, där minskningen stannat av, sa Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vad gäller olika virusvarianter så har spridningen av den brittiska mutationen ökat. Av de prover som skickats till analys av virusstammar så är det nu ungefär en tredjedel som är den brittiska varianten. Man har också hittat enstaka fall av den sydafrikanska mutationen.

Större leveranser på gång

Per Hagstam är vaccinsamordnare i Region Skåne och han kunde visa glädjande siffror vad gäller leveranserna av vaccin. Det kommer att ske större leveranser redan den här månaden, men framför allt under tiden april-maj.

Fas 2 av vaccinationen är nu inledd. De över 85 kallas först. Parallellt sker en vaccination av personer som bor på LSS-boenden.

– Vi vill också köra igång vaccinationen av personer över 65 år så fort det bara går, sa Per Hagstam.

– Allt beror på hur mycket som levereras, men i april kommer det att gå snabbare. Det här är en grupp vi verkligen vill prioritera.

Nästa steg i vaccinationen

Snart går ett informationsbrev ut till nästa grupp som ska vaccineras. Det gäller personer i åldrarna 76-84 år.

– Brevet innebär information om att vaccineringen inleds för den här gruppen, säger Per Hagstam.

– Det innebär dock inte att man direkt kan få en tid. Det kommer att ta ytterligare några veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.