Skåne hjälper resten av Sverige – tar emot covidpatienter från andra län

Uppdaterad
Publicerad

Skåne är något av ett undantag om man ser till trycket på sjukvården i landet. När det gäller personer i intensivvård så är Skåne näst minst drabbat och nu tar man också emot patienter från andra regioner.

På många håll i landet varnas det för en tredje covidvåg och smittan går upp. Men Skåne är ett undantag. Här går smittan ner eller håller sig på en platå. Det sker dock en liten ökning bland de allra yngsta. Men man ser också klara resultat av den pågående vaccineringen. Bland annat är det få fall bland de allra äldsta och dödsfallen bland de äldre har också minskat kraftigt.

– Vi har dock en fortsatt samhällsspridning med runt 500 konstaterade fall per dag, sa smittskyddläkare Eva Melander.

– Det innebär att det är fortsatt hårt tryck på vården, men inte alls som i andra delar av landet.

Hjälper andra regioner

Skåne har näst lägst tryck på iva i landet räknat till folkmängden. Det gör att regionen kan stötta upp på andra håll. Just nu intensivvårdas tre personer från andra delar av landet här. Och regionerna kommer att fortsätta att hjälpa varandra.

– Därför tittar vi på hur vi ska kunna bygga ut vår iva-kapacitet, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom, och nämner Gävleborg och Dalarna som exempel på regioner som har ett tuffare läge än Skåne just nu.

– När vi nu ser att Mellansverige har det jobbigt så har vi möjlighet att ställa upp och ta en handfull covidpatienter därifrån, säger hon.

Pia Lundbom säger att det rör sig om maximalt tio patienter från andra regionen som kommer att erbjudas en plats på företrädesvis universitetssjukhusen i Lund och Malmö.

Se hela presskonferensen här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.