Harald Roos leder arbetet med införandet av det nya digitala vårdsystemet i Skåne. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter myndighetskritiken – Skånes nya journalsystem ska utredas

Publicerad

Om Cerners indiska och amerikanska support av skåningarnas nya journalsystem strider mot svensk och europeisk lag, kan Region Skåne inte använda den. Det säger Harald Roos, styrgruppsordförande och den som leder arbetet med Region Skånes nya digitala vårdsystem, till SVT Nyheter Skåne på onsdagen.

– Naturligtvis är detta ett problem eftersom Region Skåne i sitt avtal med Cerner Sverige AB har global support av systemet. Vi kommer att så fort som möjligt ta upp det här med Cerner, säger Harald Roos, styrgruppsordförande i Skånes digitala vårdsystem, SDV, på telefon till SVT.

Men har ni inte tagit upp den här frågan med Cerner tidigare?

– Jo, det har vi, och därför är jag inte jätteförvånad att vi hamnat här igen. Just avsaknaden av rättspraxis inom området är problematisk.

Ska följa svensk lag

Det är oklart om Integritetsskyddsmyndighetens senaste synpunkter på Skånes hantering av personuppgifter i det nya journalsystemet kommer att försena införandet av systemet ännu en gång.

– Min bedömning är att eftersom frågan inte varit okänd, måste det här inte nödvändigtvis innebära en försening. Men det måste vi sätta oss ner och utreda nu.

Men vilka krav kan Region Skåne ställa på det här USA-ägda bolaget?

Region Skåne har ett avtal med Cerner Sverige AB som har lovat följa svensk och europeisk lag. Om deras globala support skulle vara ett brott mot den lagstiftningen, så är det klart att vi inte kan använda den, säger Harald Roos.

Mer att utreda

Region Skåne har nu kontaktat Västra Götalandsregionen, som också tecknat kontrakt med Cerner, för att samarbeta i frågan kring den globala supporten av systemet. Därutöver kommer regionens interna och externa jurister att utreda frågan vidare.

SVT har även sökt regiondirektör Alf Jönsson som är på semester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDV

Mer i ämnet